Geely: ”Vi är kvar långsiktigt i AB Volvo”

2019-06-28 18:04  
Foto: TT

Kinesiska Zhejiang Geely Holding Group avser att långsiktigt kvarstå som storägare i lastbilstillverkaren AB Volvo, rapporterar flera medier med hänvisning till Geely-källor.

Beskedet från AB Volvos näst största ägare, med 8,2 procent av fordonkoncernens aktier, kommer sedan bedömare i en artikel i Svenska Dagbladet i torsdags spekulerade i att Geely skulle vara på väg att minska sitt innehav i AB Volvo.

Spekulationerna byggde på att Geelys svenska holdingbolag Geely Sweden Financials Holding använt B-aktier i den svenska lastbilstillverkaren som säkerhet för ett lån på 400 miljoner euro (cirka 4,2 miljarder kronor).

– Detta är helt fel. Zhejiang Geely Holding Group kommer att fortsätta vara en långsiktig investerare i AB Volvo, säger en källa nära Geely till nyhetsbyrån Reuters om spekulationerna.

Läs mer: Geely i hemligt låneupplägg med Volvo

Samma budskap kommer officiellt.

”Det här är en helt finansiell transaktion och vi betraktar fortsatt innehavet i Volvo som strategiskt viktigt”, skriver Geely om obligationslånet i ett uttalande enligt Dagens industri.

Långivarna som köpt Geelys nya obligation får noll procent i ränta på det femåriga lånet. Men de kan när lånet löper ut 2024 välja att få tillbaka pengarna i form av B-aktier i AB Volvo.

Mer om: Geely Volvo AB

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt