Fordon
Appen ser hur du är bakom ratten
Foto: TT
Hur kör du bil egentligen? Mjukt eller hetsigt? En ny app ger svar och om den kopplas till en försäkring, belönas den som kör bra
Försäkringar som individanpassas med övervakning genom ny teknik kan bli vanliga i framtiden.
Du sätter dig i bilen, startar appen och lägger telefonen på ett bra ställe. Sedan läser appen av hur telefonen färdas, och därmed hur föraren kör.
Appen noterar hur häftigt man accelererar, hur hårt man bromsar, hur mjukt man svänger och om man håller fartgränsen. Telefonens GPS vet ju var man är någonstans, och relaterar det till en karta där hastighetsgränsen framgår. Företaget Moderna försäkringar är såvitt känt först i Sverige med den här typen av individanpassad försäkring där en app samlar in data om försäkringstagarens beteende.
Tanken är att information från appen kan kopplas till en försäkring, där premien blir lägre för den som kör lugnt och lagom fort.
Sonja Forward på det statliga transportforskningsinstitutet VTI tycker att principen är intressant.
– Den belönar goda beteenden, som vi ofta pratar om, säger Sonja Forward.
Efter varje biltur ger appen feedback om hur färden varit. Den måste startas före varje körning, vilket ger möjlighet att avstå.
– Man kan hoppas att appen påverkar även när den inte används. Om ett beteende blivit en vana, genom appens belöningar, behövs inte belöningarna längre, säger Sonja Forward.
Hon tror dock att det i första hand blir redan laglydiga förare med mjuk körstil som nappar på försäkringen.
– Bilister som alltid struntar i reglerna är svårare att nå, säger Forward.
– Det är viktigt att det är frivilligt. Vi vill ge en morot, inte använda piska, säger Torbjörn Annerfors, chef för strategi och innovation på Moderna försäkringar.
Liknande försäkringar kan komma att dyka upp på andra områden.
– I andra länder finns appar som mäter om du motionerar ordentligt, så att det påverkar försäkringen, säger Anna-Karin Baltzari Danfors, chef för Konsumenternas försäkringsbyrå.
– Det är bra om man kan ändra människors beteende till något positivt. Men frågan är hur långt individanpassningen kan gå? Grundtanken med en försäkring är ju att man delar en risk kollektivt. Det är också viktigt att vara vaksam med hur insamlade data hanteras, påpekar Baltzari Danfors.