Fordon

ANALYS: Kia Optima SW Plug-in Hybrid – upp som en sol, ner som en pannkaka?

“En uppenbar storsäljare”. Ja, när Kia meddelade att Optima skulle komma som kombi med laddhybriddrivlina var förväntningarna höga hos Europas biljournalister. Men när de första testerna sammanställdes i Europaindex hamnade Optima SW Plug-in Hybrid utanför topp 10 för laddhybrider. Vad hände egentligen?!

Publicerad

“En uppenbar storsäljare”. Ja, när Kia meddelade att Optima skulle komma som kombi med laddhybriddrivlina var förväntningarna höga hos Europas biljournalister. Men när de första testerna sammanställdes i Europaindex hamnade Optima SW Plug-in Hybrid utanför topp 10 för laddhybrider. Vad hände egentligen?!

Förra hösten släppte Kia nya Optima som kombi (kallat Sportswagon, SW, av sydkoreanerna) och som sedan med laddhybriddrivlina. Men det har nog varit den nyligen lanserade “blandningen”, i form av SW Plug-in Hybrid, som väckt mest uppmärksamhet.

Den laddbara kombin började rulla på de svenska vägarna i somras och Europas experter har så klart testat “den uppenbara storsäljaren” – för vem vill inte ha en stor och snål kombi till ett relativt låg pris?

Här är några övergripande omdömen från de senaste månaderna:

“Kia Optima är kanske den mest 'europeiska' bilen av alla bilar som kommer från Asien. Den har en tilltalande design, riktigt bra kvalitet, fina utrymmen och en skön komfort. Kort sagt så är det en riktigt välbyggd bil som borde locka svenska kunder med en ‘lagom’ budget” – Håkan

“Standardutrustningen är generös men Volkswagen Passat GTE, som den tar rygg på och utmanar, är bättre byggd och trevligare att köra. Som en snygg och rymlig tjänstebil som bara kostar småpotatis i skatt, är den dock ett väldigt lockande alternativ” – Autoexpress

“När det gäller design, utförande och utrustning behöver Kia Optima inte frukta någon jämförelse med medelklasskonkurrensen. [...] Trots den sammanhängande helheten måste man dock vara helt övertygad för att spendera minst 42 000 euro för den valda, tysta drivlinan. Men när allt kommer omkring är den direkta konkurrenten Passat GTE ännu dyrare och erbjuder inte en sjuårig garanti” – Auto Motor & Sport

Ja, som man kanske kan förstå från ovan citat väcker Kia Optima SW Plug-in Hybrid knappast någon ilska eller häftig kritik hos biljournalisterna. Körningen är netural och överlag bekväm, designen stilren både utvändigt och invändigt, utrustningsnivån är hög och det finns gott om plats. Men – det finns små, små “men” på de flesta områdena.

Körningen beskrivs som lite bullrig vid högre hastigheter, en aning ryckig om man inte är försiktig och som långsam vid acceleration. Så här skriver exempelvis Allt om bilar:

“Du behöver köra elmotorn mjukt för att det inte ska bli ryckigt, bland annat kan inbromsning bli lite häftigare än du tänkt dig. Här kan balansen förbättras och energiåtervinningen göras ännu bättre. Men totalt sett är drivlinan behaglig och köregenskaperna neutrala.”

När det gäller design och interiör är experterna inte lika negativa. De flesta uppskattar stilrenheten och tycker kvaliteten är hög. Men brittiska Autoexpress tycker att det inre “inte kan matcha Volkswagens kvalitet” och tyska Autobild skriver att “det inte finns något att se” på utsidan, förutom grillen med aktiva luftspjäll.

Utrymmet och de praktiska sidorna då? Jo, visst finns det gott om utrymme i Optima SW Plug-in Hybrid. Och den är relativt praktisk med en dragvikt på 1,5 ton. Men platsmässigt är till exempel Passat GTE kombi snäppet vassare – något min kollega Håkan konstaterat:

“Batteriet är placerat under lastgolvet i bagageutrymmet och det medför att lastvolymen är 112 liter mindre än i vanliga Optima SW, dvs 440 liter mot normalt 552 liter. Det är trots allt riktigt bra men 43 liter mindre än huvudkonkurrenten. Fäller man baksätet (40/20/40) sväljer den 1 574 liter. Också det en aning mindre än i Passat GTE.”

Men låt oss nu lämna “men”-träsket. För det finns faktiskt två områden som Kia Optima SW Plug-in Hybrid äger: räckvidd och pris.

På punkten räckvidd finns det faktiskt inga invändningar i de tester jag läst. För Optima SW Plug-in Hybrid har klassens längsta räckvidd på 62 kilometer – och levererar! Tyska Autobild kunde köra 60 km på ren el och danska Bilmagasinet fick en positiv överraskning på motorvägen:

“Den kan köra på ström i upp till 62 kilometer under ideala förhållanden – i praktiken är det något mindre, men med fulladdat batteri lyckades vi köra 30 km på motorväg, innan strömmen kopplades ur och bensinmotorn kom in. Det är nog rekord för en plug-in hybrid.”

Priset är kanske inte direkt lågt, men i jämförelse med konkurrenterna är Kias alternativ billigt. Det blir nämligen snabbt dyrt om du vill ha en rymlig kombi som går på både el och bensin! Enda riktigt överkomliga modellen har tidigare varit Passat GTE – som nu Optimas SW Plug-in Hybrid lägger sig strax under. Som tjänstebil är den också ett riktigt attraktivt alternativ med ett förmånsvärde på drygt 1 300 kronor.

Europas experter tycker dock inte att den långa räckvidden och det låga priset väger upp för högen av små “men” – Kia Optima SW Plug-in Hybrid får nämligen bara 72,0 poäng i Europaindex i den senaste sammanställningen för laddhybrider och hamnar på tolfte plats.

Därmed hamnar den lååångt efter Passat GTE, som knipit en andraplats på listan med 81,9 poäng. Ja, det verkar som om “den uppenbara storsäljaren” gick upp som en sol på pappret, men föll ner som en pannkaka i verkligheten.

Men en återhämtning behöver inte vara långt borta: fler tester av Optima SW Plug-in Hybrid kommer garanterat dyka upp framöver och om jag själv ska gissa så kommer nykomligen att klättra uppåt på listan.

Anledningen? Experterna verkar egentligen inte hitta några större fel på Kias kombi med laddhybriddrivlina – kontrasten blev nog bara för stor mot förväntningarna. Och jag tror att de kommer landa på en mer rimlig nivå framöver.

För Optima SW Plug-in Hybrid är ju trots allt ett solklart val för den som inte bryr sig om detaljerna, men vill ha en rymlig och miljövänlig kombi – med lite pengar över på fickan.

: 72,0 av 100 (ett snitt baserat på 12 tester)