Fordon

ANALYS: Ford Focus kombi – inte så praktisk trots allt?

Focus är en omåttligt populär bilmodell, men med sin kombiversion slåss Ford mot många tuffa konkurrenter. I vårt Europaindex för “Kombi Mellanklass” hamnar bilen på en acceptabel sjunde plats – något som sett till experternas kommentarer är förvånansvärt högt.

Publicerad

Focus är en omåttligt populär bilmodell, men med sin kombiversion slåss Ford mot många tuffa konkurrenter. I vårt Europaindex för “Kombi Mellanklass” hamnar bilen på en acceptabel sjunde plats – något som sett till experternas kommentarer är förvånansvärt högt.

Det är snart 20 år sedan Ford lanserade sin första Focus. Nu är modellen inne på sin tredje generation och hade vid sin senaste facelift sålts i mer än 12 miljoner exemplar.

Så när Ford lanserade uppdaterade Focus år 2014 – som finns i fyra- och femdörrarsmodeller samt som kombi – var det stora ord i pressmeddelandet:

”Vi kan inte slå oss till ro med att vara nummer 1. Vi vill göra det bästa ännu bättre och presenterar därför nu en ny fantastisk version av bästsäljaren Focus”, sa Stephen Odell, chef för Ford i Europa, Mellanöstern och Afrika.

Han konstaterade också att:

“Nya Focus kombinerar modern design, avancerad teknik och ledande bränsleeffektivitet med den körglädje som människor med all rätt förknippar med Focus.”

Men det har visat sig att Europas bilexperter inte riktigt håller med. De tycker att körglädjen finns där – men inte särskilt mycket annat.

“Ford Focus kombi är inte den mest praktiska bilen i sin klass, och inte heller den mest ekonomiska, men den är roligare att köra än de flesta andra” – Autoexpress

“Ford Focus kombi är definitivt bäst i klassen för sättet den kör på. Tänk bara på att den inte är den bästa vad gäller rent utrymme och praktiskhet – en Volkswagen Golf Sportscombi har den äran – och det finns andra (inklusive Golf, igen) som erbjuder stiligare kabiner” – Whatcar

Vad gäller utrymmet så kan det bara beskrivas som “okej” av experterna. De tycker att det finns bra med utrymme i framsätet, men konstaterar att det är relativt trångt där bak och att bagaget på 490 liter inte räcker särskilt långt i jämförelse med VW Golf Sportscombi och Peugeot 308 SW, som båda rymmer drygt 100 liter mer.

Även det låga andrahandsvärdet är en svaghet hos Focus kombi enligt Europas biljournalister, men givetvis skiljer sig detta en del åt beroende på marknad. Österrikiska Allesauto skriver till exempel att “andrahandsförsäljning är naturligt svårt”, medan svenska Allt om bilar säger att “Ford har ett bra rykte i Sverige sedan länge vilket håller uppe andrahandsvärdet”.

Generellt sett verkar modellens värdeminskning dock inte vara den bästa, då även brittiska Whatcar och Autoexpress konstaterar att “Focus andrahandsvärde tenderar att vara lägre än huvudkonkurrenternas” respektive att “det är svårt att hitta en Ford som har en långsam värdeminskning och Focus kombi är inget undantag”.

När det gäller förarmiljön är experterna rejält oense. Från “modern” och “elegant” till “oöversiktlig” och “grottig”:

“Invändigt har förarmiljön omvandlats från sin karakteristiska Star Wars-look till ett modernt, elegant förarområde, där vissa funktioner styrs via pekskärmen och andra direkt via knappar” – Motorsiden

“På interiörsidan har utrensningen av de många knapparna har varit särskilt lyckad” – VG

“Det är mörkt och ‘grottigt’ runt både förar- och passagerarplats och inte alls så stilrent och ljust som hos några av de mer moderna konkurrenterna. [...] Nej – här behöver Ford jobba fram en ny strategi för att plocka bort känslan av att man sitter instängd i en djup brunn” – Allt om bilar

“Rivaler i samma prisklass känns stiligare” – Whatcar

Ford Focus kombi levererar inte heller någon särskilt enastående teknik, infotainment eller bränsleförbrukning, utifrån de omdömen jag läst.

Det stor trumfkortet är istället köregenskaperna och den tidigare nämnda körglädjen. Danska Motorsiden beskriver till exempel köregenskaperna som “fenomenala” och norska VG konstaterar att “som alltid levererar Ford på köregenskaper”. Och här är ytterligare två lyriska utlåtanden:

“Focus kombi är roligare att köra än de flesta av dess konkurrenter och har hittat den perfekta balansen mellan komfort och kontroll” – Autoexpress

“Chassit är spänt, men inte obekvämt. Förstklassig väghållning, hög hastighet möjligt i kurvor. Styrning och kontroll är sportigt agilt. Felfria och något giftiga bromsar” – Allesauto

Totalt sett hamnar Ford Focus kombi, som jag nämnde i inledningen, på en sjunde plats i vårt Europaindex för “Kombi Mellanklass”. Och med tanke på att modellen i princip enbart har ett enda kort på handen tycker jag det är förvånansvärt högt. Särskilt eftersom köregenskaper är en faktor som inte borde vara högst prioriterat i kombiklassen.

Men siffrorna talar sitt tydliga språk och Focus kombi bevisar att kombibilar inte bara handlar om utrymme.

För du vill ju kunna köra bekvämt och stabilt när du väl lastat din kombi, eller hur?

Europaindex : 79,0 av 100 (ett snitt baserat på 15 tester)