Fordon

ANALYS: Anglofilernas älskling Discovery sopar banan med jättarna

Land Rovers femte och senaste generation av älskade Discovery har övertygat många sedan lanseringen förra året. Men ingen hade nog väntat sig en pallplats i Europaindex för stora SUV:ar – och att “Disco” skulle slå storebror Range Rover på fingrarna.

Publicerad

Land Rovers femte och senaste generation av älskade Discovery har övertygat många sedan lanseringen förra året. Men ingen hade nog väntat sig en pallplats i Europaindex för stora SUV:ar – och att “Disco” skulle slå storebror Range Rover på fingrarna.

Redan 1989 kom den första generationen Discover från brittiska Land Rover. Och under sina 28 år har den numera kommit att bli en av viktigaste modellerna i produktportföljen, med 1,2 miljoner sålda exemplar.

Den femte generationen , Discovery 5, premiärvisades förra hösten och har sedan dess väckt mycket uppmärksamhet: designen är betydligt rundare än tidigare och den klassiska, tvådelade bagageluckan är försvunnen.

Och förändringarna har inte fått ett kyligt mottagande av Europas experter. Nej, för Land Rover har gett Discovery en rejäl uppgradering, utan att för den sakens skull glömma bort modellens ursprung:

“Jag kan lugna ner er: nya ‘Disco’ kan se mer urban ut, men den har inte förlorat sin ‘schweizisk fickkniv’-attityd” – Autonews

“Det här en autentisk Land Rover med en otroligt bred förmåga, en bättre Discovery än någonsin och en enormt tilltalande, modern familjebil. Den kommer inte passa alla – men för de som har nytta av dess Amazonas-omfattande begåvning är den en briljant och oöverträffad produkt” – Autocar

Ja, terrängegenskaperna är onekligen (och föga förvånande) en av Discoverys stora styrkor. Dessutom har den vanliga körningen förbättrats. Så här skriver exempelvis tyska Auto Motor und Sport:

“Discovery har inte tappat något av sin terrängtalang, tvärtom. Den nya generationens ‘Terrain Response’-system gör det enkelt att klättra över svåra offroad-passager [...] Med det nya chassit (dubbla tvärlänkar framtill och multilänkaxel baktill) kan Discovery även ta kurvor på asfalt. Trots den höga tyngdpunkten och den komfortabla luftfjädringen gungar den inte för mycket och förflyttar sig förvånansvärt stabilt runt hörnor.”

Den enda som “sågar” Discoverys vanliga körning, av de tester jag läst, är svenska Allt om bilar som ger den 2 av 5 (!) i kategorin “Motor och körning”:

“Det är stort och gungigt i stadstrafik och gas, broms och ratt borde ha balanserats bättre. Nu är det riktigt svårt att köra mjukt och det är irriterande eftersom allt handlar om att ställa in responsen från pedalerna. Det gungar både framåt, bakåt och åt sidorna. Styrningen är trög men när du väl svänger ger sig bilen iväg för häftigt.”

Två andra “Disco”-fördelar som också är värda att nämna är 1) det stora utrymmet för samtliga sju passagerare och den praktiska förvaringen inne i bilen, och 2) smarta funktioner som underlättar vardagen.

“Sjusitsig – hur ofta har vi inte hört det innan. Fem-plus-två-konfigurationen är i andra modeller en otillfredsställande nödlösning [...]. Den nya Discovery löser det bättre. [...] På heder och samvete: även längst bak sitter en två meter lång man utan oönskad kroppskontakt” – Autobild

“Inne i kabinen finns det även 45 liter förvaringsutrymme utspritt. Förbered dig på att tappa bort barnens böcker, mellanmål och iPods snabbt” – Carmagazine

När det kommer till smarta funktioner finns det flera exempel. Experterna gillar exempelvis den elektriska fällningen av baksätena som görs via touchskärm/knapp i bagaget/app, samt den utdragbara golvdelen som “ersätter” den tvådelade bagageluckan och kan användas för skobyte eller till fikabord. Inte heller att förglömma – dragkapaciteten och släpstyrningen:

“En mycket speciell funktion kan användas vid körning med släpvagn (upp till 3500 kg på dragkroken för de kraftfullaste versionerna): via en vridknapp i mittkonsolen kan du styra backningen med släpvagn [...] En trevlig upplevelse, och självklart till stor hjälp för många, när man ska manövrera hästsläpet eller vad man nu behöver dra runt på” – Motorsiden

Så, finns det några nackdelar med Discovery? Ja, givetvis. Europas biljournalister påpekar till exempel att infotainment-systemet är lite segt och att det inte är den mest bränslesnåla bilen.

Men kanske är det priset som är det största hindret – det är långt ifrån alla som har råd med en bil för närmare en miljon kronor. Instegspriset må vara lägre, men förväntas inte vara särskilt åtråvärt. Så här skriver brittiska Whatcar:

“Discovery har ett instegspris som är lägre än de största rivalerna, så den är ett förnuftigt val om du letar efter en stor, kapabel off-roader utan större lyx. Problemet är att den stora majoriteten SUV-köpare vill ha högre komfort, och bara att gå upp en utrustningsnivå (till SE) får priset att öka avsevärt, vilket gör Discovery dyrare än motsvarande Q7 eller XC90.”

Sammantaget imponerar dock Discovery stort på experterna och får 85,1 poäng i Europaindex. Därmed placerar den sig på en tredjeplats, precis över storebror Range Rover, på topplistan för stora SUV:ar – och hamnar högre än exempelvis BMW X5 och Mercedes GLE.

Uppenbarligen är det inte längre bara anglofilerna som gillar “Disco”.

: 85,1 av 100 (ett snitt baserat på 17 tester)