Fordon

Amazon rullar ut 10 000 eldrivna rikshor i Indien

Foto: Amazon

Som en del i löftet om 100 000 elektriska leveransfordon till 2030 kommer Amazon rulla ut 10 000 batteridrivna rikshor på Indiens vägar.

Publicerad

Amazon vill skala upp sin närvaro i världens största demokrati, och sitt besök i landet nyligen sade Jeff Bezos att vi befinner oss i vad som kommer att vara "ett indiskt århundrade". Under besöket meddelade Amazon-grundaren att hans bolag vill bidra till en indisk exportmarknad som 2025 ska vara värd 10 miljarder dollar.

För ändamålet investerar Amazon en miljard dollar i lokal teknik, infrastruktur samt logistikprojekt, vilket ska generera en miljon nya jobb till 2025. Amazon trycker på i samband med satsningen på sina miljömässiga ambitioner. Bolagets så kallade "Climate Pledge" är ett löfte om att Amazon ska vara helt koldioxidneutralt till 2040.

Ett av de första projekten i Indien tacklar landets trafikproblem, med hjälp av Indiens mest ikoniska transportfordon. Amazon har beställt 10 000 eldrivna rikshor. De ska vara ute på vägarna till år 2025. Men redan under 2020 börjar de leverera varor i fler än 20 indiska städer.

Den klassiska rikshan är trehjulig men de eldrivna ersättarna blir både tre- och fyrhjuliga. Fordonen är designade och byggda i Indien. Det skriver Amazon i sitt pressmeddelande.