Fordon

Alligator diskades tidigt av FMV

För Hägglunds och Alligator blev fredag den 13 augusti en otursdag.
För Hägglunds och Alligator blev fredag den 13 augusti en otursdag.

Det svenska stridsfordonet Alligator diskades tidigt av FMV. Anledningen var att man inte uppfyllde alla så kallade ”skall”-krav i upphandlingen.

Publicerad

Det innebär att Alligator aldrig värderades helt och hållet mot de andra fordonen i upphandlingen.
Även den schweiziska Mowag och tyska Boxer diskades för att de inte uppfyllde ”skall”-kraven.
Slutstriden om den svenska ordern kom i stället att stå mellan finska AMV Patria och franska Nexter, och där var Patria överlägsen.
Det framgår av det så kallade tilldelningsbeslutet, som alla anbudsgivare i upphandlingen får ta del av. Där framgår att Hägglunds inte uppfyllde kraven på bland annat lastvolym och underhållssystem.
–       Reglerna i LOU, lagen om offentlig upphandling, är väldigt oförlåtande, säger brigadgeneral Anders Carell, chef för FMVs anskaffningskontor mark. De företag som inte klarar ”skall”-kraven får inte gå vidare i upphandlingen. Det här är krav som företagen vet i förväg att de måste klara.
På BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik är besvikelsen stor:
–       Det är helt obegripligt. Vi anser att vi uppfyller alla skallkrav, ändå så anser FMV att vi inte gör det. Och det handlar om formuleringar i detaljer. Vi har lagt ner så mycket tid och kraft på att säkerställa att vi inte skulle falla på någon sån här formaliasak, vi har haft jurister som kollat allting. Ändå sker det här, säger Tommy Gustafsson-Rask, marknadschef.
–        Vi har ett mycket konkurrenskraftigt anbud, vi är djupt  besvikna att det inte ens fick utvärderas.
När FMV för ett år sedan första gången gav ordern till Patria överklagade Hägglunds, och fick rätt. Upphandlingen fick göras om från början. Frågan är om man tänker överklaga en gång till?
–       Det kan jag inte svara på nu. Vi måste få kompletterande information från FMV, vi måste förstå hur de tänker först, säger Tommy Gustafsson-Rask.
Ett överklagande måste vara inlämnat den 23 augusti.