Fordon

Akasol har byggt Europas största batterifabrik – helt i smyg

Akasol har byggt Europas största batterifabrik. Foto: Akasol

I Sverige kämpar Northvolt med finansiering för att bygga ”Europas största batterifabrik”. Men i skymundan har tyska Akasol gjort just detta – och de kommande åren ska man här bygga batterier till 10 000 elektriska bussar.

Publicerad

De europeiska biltillverkarna har klagat högljutt – ”det behövs batterifabriker i EU. Annars riskerar man att hamna på efterkälken”. Detta har bidragit till att det börjat röra på sig. Tidigare i höstas tog LG Chem ett första spadtag för en batterifabrik i Polen och här hemma i Sverige planerar Northvolt en anläggning utanför Västerås. Därtill har Daimlerkoncernen samt tyska konsortiet Terra-E fabriker på gång.

Men i skuggan av alla dessa har Akasol redan klippt banden för sin produktionsanläggning i Langen, söder om Frankfurt. Produktionen är nu igång och till en början ska man producera ”högprestandabatterisystem för 3 000 hybrid- eller elfordon”. Akasol skriver att de bland annat har kontrakt med ”två ledande busstillverkare”, och att man de kommande åren ska leverera batterier till 10 000 bussar.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här