Air France testar robotiserade bagagebilar

2019-12-09 15:11  

En autonom lösning som ska göra bagagehanteringen på flygplatser snabbare – och effektivare. Nu testar Air France självkörande bagagebilar i Toulouse.

Det har länge sagts att avlysta industri-, hamn- och gruvområden är de som först kommer att få autonoma transporter i en större utsträckning. Och nu kan vi även lägga till flygplatser till den listan. I varje fall om Air France pilotprojekt faller väl ut.

Det franska flygbolaget har nämligen genomfört tester med självbärande bagagebilar på flygplatsen Toulouse-Blagnac.

Tekniken byggs av Charlatte Autonom i samarbete med Navya och själva bilen kallas för Autonom Tract AT135. Rent utseendemässigt skiljer sig inte fordonet nämnvärt från andra bagagetraktorer, förutom att den har en uppsättning sensorer. Dessa består av fem lidar, kamera fram och bak samt gps-navigation. Traktorn drivs av el och har ett batteri på 32 kWh, en topphastighet på 24 km/h och den ska klara av att dra upp till 25 ton.

Läs mer: Einrides hyttlösa lastbil ska köra varor åt läskjätten

Systemet fungerar så att en operatör väljer om traktorn ska köras autonomt eller manuellt. I det självkörande läget väljs destination med hjälp av en pekskärm. Den stora vinsten är att man slipper ha personal som kör de tidskrävande sträckorna mellan flygplan och bagageavlämning/garage – och Air France har stora planer för tekniken. 

– Ambitionen är att ytterligare optimera vår organisation och förbättra våra kunders reseupplevelser. Det här testet är ett första steg mot en bredare utrustning av autonoma fordon vid våra flygplatser, säger Vincent Euzeby, chef för it- och teknikutveckling vid Air France i ett pressmeddelande.

Fakta Autonom Tract AT135

Motor: Elektrisk

Maxeffekt: 23 kW

Maxhastighet, manuellt körd: 25 km/h

Maxhastighet, självbärande: 15 km/h

Max dragvikt: 25 ton

Batterikapcitet: 32 kWh

Vikt: 4 215 kg

Sensorer:

Fem stycken lidar

Två kameror

Tröghetsmätarenhet (Inertial Measyrment Unit)

GPS

Felix Björklund

Mer om: Autonoma fordon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt