Fordon

4G standard i GMs bilar

4g rätt in i bilen Foto: GM
4g rätt in i bilen Foto: GM
Med uppkopplad webbkamera kan man kolla vad som händer runt en parkerad bil. Foto: GM
Med uppkopplad webbkamera kan man kolla vad som händer runt en parkerad bil. Foto: GM

Biltillverkaren GM kommer att montera in 4g-nät som standard i alla bilar som säljs i USA och Kanada.

Publicerad

På mobilmässan i Barcelona meddelade GM att man i samarbete med teleoperatören AT&T beslutat satsa på 4g, LTE, som standard för trådlös kommunikation i sina varumärken Chevrolet, Buick, GMC och Cadillac från 2014.

Med en inbyggd wifi-central blir det möjligt för de åkande att snabbt ladda ner trafikdata och underhållning, men systemet kan även användas för snabb uppdatering av programvara som används för bilens funktioner.

Tekniken bygger på en utveckling av GMs tjänst On Star, som introducerades 1996.

4g systemet integreras i bilarnas elsystem och innehåller en särskild antenn. De åkande ska på så vis kunna ansluta egna mobila utrustningar som surfplattor eller smarta mobiler till bilens 4g-uppkoppling. Men även information om trafikläge ska kunna meddelas bilens färdnavigaor i realtid.

GM och AT&T ska nu arbeta för att 4g-nätet byggs ut så att det täcker områden som bebos av 300 miljoner människor i USA i slutet av 2014.

GM kommer att samarbeta med externa parter som vill utveckla tjänster för de inbyggda mobilnäten, skriver företaget i ett pressmeddelande. I takt med att 4g-näten byggs globalt kommer GM söka samarbeten med andra teleoperatörer runt om i världen och utöka införandet av 4g-tekniken även till bilmärken som Opel och Vauxhall.