Fordon

135 hektar av nya växten kan ge planet tio timmars flygtid

Foto: Aldo Bidini
Foto: Petross
Foto: Petross

University of Illinois modifierade sockerrör ger långt mer bio-jetbränsle än andra grödor. 135 hektar ”lipidcane” ska räcka för att hålla en Boeing 747 flygande i tio timmar. Och forskarnas föreslagna odlingar sägs kunna täcka 65 procent av USA:s flygbränslebehov.

Publicerad

Flygbranschen är en av de snabbast växande koldioxidkällorna – och efterfrågan på flygstolar förväntas dubblas under de kommande 20 åren. Därför är trycket stort på industrin. Kommersiella elflygplan ligger många år in i framtiden, och branschen behöver sänka sina utsläpp snabbare än så. Globalt har det civila och militära flyget godkänt en 50 procentig inblandning av växtbaserade oljor i flygbränsle – men trots detta produceras väldigt små kvantiteter av bio-jetbränsle.

För att komma upp i volym krävs en utveckling av nya framställningsmetoder tillsammans med ett lågt pris på grödan. Sockerrör har länge använts för att framställa etanol, men University of Illinois har undersökt om växten istället kan användas för biodiesel – detta genom att öka andelen olja.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här