100 självkörande Volvo i Kina

2016-04-07 10:16  
En av Volvos självkörande bilar i projektet Drive Me. Foto: Volvo Cars

Volvo Cars planerar att släppa ut 100 självkörande bilar i olika kinesiska städer. Volvochefen Håkan Samuelsson lägger fram planen i Beijing i dag.

- Autonom körning kan bidra markant till trafiksäkerheten, är Håkan Samuelssons budskap vid dagens seminarium som har titeln Autonomous driving – could China take the lead.

Volvo planerar nu att låta 100 självkörande bilar ingå i ett experiment som uppges vara det mest avancerade projektet i Kina inom självkörande fordon.

Företaget kommer att ta upp förhandlingar med intresserade städer för att diskutera infrastruktur och förordningar för att försöket ska kunna förverkligas.

Håkan Samuelsson poängterar att biltillverkarna inte själva kan införa autonomous driving, AD, det är nödvändigt med hjälp från regeringshåll för att anpassa lagstiftningen på olika marknader.

Just i fallet Kina ser Håkan Samuelsson fyra stora fördelar; säkerhet, köer, föroreningar och tidsvinster. Självkörande bilar kan drastiskt minska antalet olyckor, eftersom flera undersökningar visar att 90 procent av trafikolyckorna beror på den mänskliga faktorn.

Självkörande bilar bidrar även till att trafiken kan flyta jämnare, vilket minskar både köer och utsläpp samtidigt som de åkande vinner tid.

- Vår utgångspunkt är att såväl den offentliga som den privata sektorn kan dra nytta av nya tekniker och branscher, är Håkan Samuelssons budskap.

Han uppmanar därför till samarbete och brobyggande i stället för att alla går i olika riktningar.

 

Håkan Abrahamson

Mer om: Autonoma fordon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt