FARKOST

Kina storsatsar på flottan – fjärde hangarfartyget kan bli atomdrivet

Ett hangarfartyg
Kinas andra hangarfartyg Shangdong.

Kinas flotta växer snabbt och är störst i världen. Ett fjärde stort hangarfartyg ska snart presenteras och enligt medieuppgifter kan fartyget vara atomdrivet.

Publicerad Uppdaterad

Den kinesiska armén, Folkets befrielsearmé, har en snabbt växande flotta. Ett fjärde hangarfartyg är också på väg som kan utöka kapaciteten hos flottan som i dag är världens största.

Enligt medieuppgifter ska Kinas fjärde hangarfartyg snart presenteras. En kinsesisk militärtjänsteman ska också ha antytt om att fartyget är atomdrivet i en intervju med kinesisk media, skriver Interesting Engineering. På frågan om fartyget är atomdrivet ska tjänstemannen svarat, ”det vet ni snart”. 

Uppgifter om att fartyget som ska vara som en flytande bas för stridsflygplan kommer att vara atomdrivet har tidigare rapporterats av The Telegraph.

En av fördelarna med ett atomdrivet hangarfartyg är att det inte behöver tankas. Om uppgifterna stämmer blir detta bli Kinas första atomdrivna hangarfartyg.

Första köpet gjordes från Ukraina

Kina köpte sitt första hangarfartyg av Ukraina efter att Sovjetunionen fallit. Kina insåg vikten av en stark flotta efter att USA skickat två hangarfartyg till Taiwansundet när en kris brutit ut efter att Kina testsköt robotar i närheten av Taiwan, skriver Svenska Dagbladet.

Enligt uppgifter ska köpet ha godkänts under förevändning att skeppet inte skulle användas militärt utan byggas om för annan användning. Men 2012 togs skeppet Liaoning i drift efter att den kinesiska militären arbetat på det i flera år.

Det första hangarfartyget, samt det andra som byggdes inom landet, har ramper som flygplanen använder för att komma upp i luften. Det tredje hangarfartyget, kallat Fuijan, sjösattes 2022 och har till skillnad från de första två en flygplanskatapult. Fuijan ska däremot inte vara helt funktionsdugligt ännu.

En katapult möjliggör användningen av mer avancerade och tungt utrustade flygplan, skriver The Telegraph. Även amerikanska hangarfartyg har fartygskatapulter. Flygplanen startas där bland annat med hjälp av ett system som heter Electromagnetic Aircraft Launch System, EMALS

USA har i dag 11 atomdrivna hangarfartyg. Där ingår bland annat världens största hangarfartyg, USS Gerald R. Ford, som kan bära upp till 90 flygplan.

USS Gerald Ford
USS Gerald R. Ford besökte Oslo 2023.