FARKOST

De vill sätta ai-styrda segel på fartyg för kärnavfall

Illustration av hur seglen kan se ut.
Illustration av hur seglen kan se ut.

Ett sätt att minska utsläppen på kärnavfallets ”sista resa”. Nu tittar brittiska Nuclear Transport Solutions på att utrusta sina fartyg med ai-styrda segel.

Brittiska statens kärnavfallstransportör Nuclear Transport Solutions (NTS) har sedan 70-talet transporterat kärnavfall och annat material i och mellan Storbritannien, Frankrike, Japan och USA. Företaget har nu gått ut med nyheten att de i ett försök att minska sina utsläpp – genom att sätta segel på fartyg, skriver bland andra New Atlas.

Men inte vilka segel som helst.

Som en del i ett tvåårigt projekt, ”Winds of Change”, ska NTS utreda om det går att sätta ingenjörsföretaget Smart Green Shippings system Fastrig på sina tre fartyg. 

Systemet som sådant består bärytor/segel som sätts i par och har likt flygplansvingar klaffar som kan justeras autonomt av ai för att få en så effektiv vinkel mot vinden som möjligt.

Seglen kan fällas ned och vara liggande.
Seglen kan fällas ned och vara liggande.

Men det är inte allt. Lösningen innebär även att hela riggen kan fällas ihop och ned när seglen inte behövs. Det innebär att problemet med att de skulle vara i vägen vi lastning försvinner. Därtill kan man i fall det är storm eller andra situationer fälla ned seglen.

För närvarande testas Fastrig-systemet i Scotland där tekniska, kommersiella och miljömässiga utvärderingar ska se om de överhuvudtaget är vettigt att använda. Först våren 2025 kommer projektet ha avklarat den biten – och då ska beslutet om ai-seglen tas.