FARKOST

De testflög sin drönartaxi första gången med pilot – inomhus

Den tvåsitsiga drönaren har en lastkapacitet på 227 kg.
Den tvåsitsiga drönaren har en lastkapacitet på 227 kg.

Doroni Aerospaces evtol har flugit med en pilot bakom spakarna. Amerikanska företaget anser att 20 timmars träning räcker för att hantera farkosten.

Publicerad Uppdaterad

En lång rad företag slåss om att vara först med en godkänd evtol-farkost på respektive marknad. Ett exempel är brittiska Vertical Aerospace, som hoppas få grönt ljus av Civil Aviation Authority för att flyga kommersiellt 2026. 

Ett av de företag som ligger i framkant för att ta plats på den amerikanska marknaden är Florida-baserade Doroni Aerospace. 

Deras tvåsitsiga modell H1 är sju meter lång, väger 750 kg och kan ta en last på 227 kg. Åtta motorer reglerar fläktarna för höjd, och till detta kommer ett par propellrar för framdrivningen. Den eldrivna farkosten uppges få en räckvidd på tio mil, med en marschhastighet på 160 km/h. 

Testflög med pilot

Bolaget har en fullskalig demonstrator i luften, som sägs ligga nära den slutliga produkten, och man bygger nu på en andra prototyp som ska stå färdig i augusti. Ambitionen är att leverera de första exemplaren 2025. Nu har företaget tagit ett viktigt steg på vägen. Efter ett 50-tal obemannade tester flög demonstratorn för första gången med en mänsklig pilot ombord. Bakom spakarna satt bolagets vd Doron Merdinger. 

Han utförde testet inomhus i fabriken i Pompano Beach, Florida. Farkosten lyfte, hovrade och genomförde några mindre manövrar. Vd:n beskriver upplevelsen som att flyta på en luftkudde. Det skriver Interesting Engineering

En kort utbildning

Nu genomgår H1 sin certifiering hos Federal Aviation Administration, och FAA har placerat modellen i klassen lätta sportflygplan vilket innebär att det inte krävs flygcertifikat för att få framföra farkosten. Tillverkarens plan är att erbjuda kunderna en flygutbildning om 15 flygtimmar med instruktör samt fem timmars soloflygning – sedan ska man vara redo att ta sig an luftrummet.