3d-printade drönaren ska nå hastigheter om 8 350 km/h
En illustration av Dart AE.Hypersonix
Den australiensiska drönaren ska flyga sju gånger snabbare än ljudet, men behöver skjutas upp med en raket för att komma i gång. Amerikanska Rocket Lab tillhandahåller raketen.
Haste-raketen som ska ta drönaren upp i luften.Rocket Lab
Det amerikanska företaget Rocket Lab har skrivit ett avtal med USA:s försvarsdepartements innovationsavdelning om en flygning i början av 2025. Med hjälp av en av sina raketer ska Rocket Lab ta med sig en 3d-utskriven drönare upp i luften.
Drönaren kallas Dart AE, är tre meter lång och utvecklad i Australien av bolaget Hypersonix Launch Systems. Drönaren kommer att väga 300 kg och kunna ta sig ett avstånd om 1 000 km med sin scramjetmotor. Flygtiden ska kunna vara 400 sekunder.
En farkost med en scramjetmotor behöver accelereras till hastigheter över ljudets innan den börjar fungera. Detta då den är utan rörliga delar och hastigheten behövs för att luften ska kunna komprimeras och pressas genom ramjetmotorn.
Dart AE ska kunna nå Mach 7, runt 8 350 km/h, men behöver först accelereras till Mach 5. Och det är bland annat tester som detta som Rocket Labs Haste-program är utvecklat för.
Haste (Hypersonic Accelerator Suborbital Test Electron) är Rocket Labs plattform för att hjälpa till med att testa hypersoniska farkoster. Haste tar med sina nyttolaster på upp till 700 kg på kastbanefärder. Alltså färder där farkosten som skjuts upp inte når den hastighet som krävs för att hamna i omloppsbana eller fortsätta ut i rymden.
Under uppstigningen ska Haste släppa i väg drönaren medan den fortfarande är inom jordens atmosfär. Kontraktet är ett av tre som USA:s försvarsdepartements innovationsavdelning skrivit med olika bolag i det som kallas Hycat-programmet. Data från testerna ska kunna driva på utvecklingen av nya överljudstekniker för potentiella vapensystem eller andra luftfarkoster.