Energi

Vattenfalls stolthet invigd i dag

Det svenska energibolaget Vattenfall är först i världen med att avskilja koldioxid från kolkraftverk med syrgas. I dag invigdes pilotanläggningen intill Vattenfalls brunkolsverk Schwarze Pumpe i Tyskland.

Publicerad

- Pilotanläggningen är en milstolpe på vägen mot kolbaserad produktion av el som är nästintill utsläppsfri. För första gången tas steget från labb till verklighet, sade Vattenfalls koncernchef Lars G Josefsson vid invigningen.

Vid invigningen deltog alla leverantörerna till det komplicerade och unika bygget, bland andra Alstom som byggt pannan och Lindhe som byggt syrgasanläggningen.

Här fanns också fint folk från politiken – Sveriges forskningsminister Lars Leijonborg, chefen för Tysklands förbundskanslerkansli Thomas de Maiziere och Brandenburgs premiärminister Matthias Platzeck.

Pilotanläggningen, som har en termisk verkningsgrad på 30 megawatt, har tagit 15 månader att bygga. Vattenfall har investera omkring 650 miljoner kronor i anläggningen.

Det finns tre ledande tekniker att avskilja koldioxid från rökgaserna vid kolkraftverken – pre-combustion när man förgasar kolet, post-combustion där man tvättar rökgaserna med kemikalier och oxyfuel där man eldar med syrgas för att på så sätt koncentrera koldioxiden och därmed lättare avskilja den.

Vattenfall är först i världen med att testa oxyfuel i större skala.

Pilotanläggningen är dock bara en förstorad forskningsanläggning som inte är kopplat till själva kraftverket Schwarze Pumpe. Pilotanläggningen kommer aldrig att drivas kommersiellt utan skrotas när den fyllt sitt värv efter ett antal år.

Nästa steg är att bygga så kallade demonstrationsanläggningar som direkt kopplas till existerande kraftverk.

Vattenfall har planer på att senast 2015 bygga två demonstrationskraftverk med en effekt på 500 megawatt. En anläggning ska byggas vid Vattenfalls danska kraftverk på Nordjylland och ett vid Vattenfalls kraftverk i Jänschwalde i östra Tyskland.