Energi
Vattenfall vill göra skäl för namnet
Vattenkraftsdammen Castillon i Provance, en av de nyaste anläggningarna som drivs av statliga EDF. Foto: EDF
Statliga Vattenfall vill tvätta av sig den smutsiga kolkraftsstämpeln och få tillbaka lite mer av sin rena vattenfallsprofil. I stället för kolkraftverk i Tyskland vill man nu köpa vattenkraft i Frankrike.
Vattenfall meddelar i dag att man öppnar ett kontor i Frankrike under hösten och har nyrekryterat den 41-årige fransmannen Frederic Maneville som landschef.
Anledningen är att den franska regeringen ska lägga ut en femtedel av landets vattenkraftskoncessioner för nya anbud.
Frankrike är ett av Europas största vattenkraftländer med en installerad effekt på 25 GW. Det är mer än Sverige som ”bara” har 16,5 GW installerad effekt.
I dag drivs de statliga vattenkraftverken av energibolagen EDF och GDF Suez, båda med stort statligt ägande.
Nu vill franska regeringen öka konkurrensen och låta fler vara med och driva vattenkraftverken.
De koncessioner som nu ska förnyas omfattar gäller 5,3 GW installerad effekt.
I våras fick Vattenfall nya direktiv från regeringen med krav på mer koldioxidfri elproduktion och i september slogs den nya strategin fast.
Den 21 september sade nya Vattenfallchefen Öystein Löseth så här:
- Vattenfalls nya strategiska inriktning ska ge företaget ökad vinst, ökat värde, minskade skulder och en minskad CO-exponering. Vattenfall siktar därigenom på att vara ett av de företag som leder utvecklingen mot en miljömässigt hållbar energiproduktion.
Och i dag skriver han i ett pressmeddelande:
- I linje med den nya strategiska inriktningen, har Vattenfall ambitionen att växa inom energiproduktion med låg klimatpåverkan.
För tio år sedan var Vattenfall ett svenskt företag med vattenkraft och kärnkraft på programmet.
Sedan tog Lars G Josefsson över vd-stolen med uppdrag att se till att Vattenfall växte i Europa när den europeiska elmarknaden avreglerades.
I rask takt köpte Vattenfall upp tyska och polska kolkraftverk.
Men det var inte vilka kolkraftverk som helst utan gamla östtyska brunkolsverk som är ännu mer miljöovänliga än vanliga kolkraftverk.
I dag är Vattenfall inte längre en svenskt koldioxidneutral elproducent utan ett stort europeiskt energibolag med hälften av sin energiproduktion från fossila energikällor – kol och gas.
Det är den profilen som nu ska ändras.
- Förnyandet av de franska vattenkraftskoncessionerna innebär en möjlighet att ytterligare utveckla Vattenfalls redan starka portfölj inom vattenkraft, skriver Vattenfall i sitt pressmeddelande.