Vattenfall undersöker nya reaktorer

2014-09-18 10:46  

De svenska kärnkraftverk som i dag är i drift ska fasas ut med start under andra halvan av 2020-talet. Vattenfall analyserar nu förutsättningarna för eventuella ersättningsreaktorer.

Under andra halvan av september ska bolaget påbörja markundersökningar på Väröhalvön väster om Ringhals kärnkraftverk, enligt Vattenfall.

Oavsett vad som händer med energipolitiken under de kommande åren, om det ens blir tillåtet att bygga nya kärnkraftverk, så kommer det ändå behöva byggas någon typ av kraftverk vid Ringhals, enligt Mats Ladeborn, ansvarig för kärnkraftsutveckling på Vattenfall.

– Vi behöver undersöka möjligheterna att bygga där, men ett eventuellt investeringsbeslut ligger långt fram i tiden, åtta till tio år, säger Mats Ladeborn.

Allianspartierna har en energiöverenskommelse som tillåter att nya kärnkraftsreaktorer ersätter de gamla. Men med en ny S-ledd regering är det oklart vad som händer med energipolitiken.

Stefan Löfven har inte velat säga om S säger ja eller nej till nya reaktorer, och vill ha en blocköverskridande överenskommelse om energipolitiken. Men MP och V vill stänga minst 2 reaktorer under de kommande fyra åren och vill inte att någon ny kärnkraft byggs.

Mats Ladeborn tror inte att den statliga energijätten kommer att stänga några av sina reaktorer den närmaste mandatperioden, som det ser ut nu. Men han konstaterar att det är viktigt för energibranschen att få besked och stabila förutsättningar gällande vilka kraftslag som ska tillåtas i Sverige.

– Det här är oerhört långsiktiga investeringar oavsett vilket kraftslag det är, säger Ladeborn.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt