Världens största solenergipark fimpas – ett halvår in i projektet

2018-10-03 08:13  
Foto: Sammy Six

Anläggningen på 200 gigawatt skulle ha blivit störst i världen. Men nu skrotar Saudiarabien planerna på solenergiparken, ett projekt värt 200 miljarder dollar.

Trots att man sitter på råvaran försöker kungadömet ta sig bort från oljeberoendet. I slutet av mars gick Saudiarabiens prins Mohammed bin Salman och japanska Softbank ut med att man tillsammans skulle bygga världens största solenergipark. Ambitionen var att anläggningen år 2030 skulle ha nått en kapacitet på upp till 200 gigawatt – tre gånger mer än landets behov.

Ett drygt halvår senare blåser parterna av projektet med ett planerat värde på 200 miljarder dollar. Ett av skälen är att man inte har lyckades få loss den mark som behövdes för jätteanläggningen, och det kan i sin tur bero på bristande entusiasm för projektet lokalt. Enligt Engineering and Technology ska en saudisk källa nära projektet ha sagt, alla hoppas bara att hela den här idén ska dö.

Det här har senare dementerats – läs den uppföljande artikeln om projektet här.

Läs mer: Dementerar: Saudiska solenergiparken skrotas inte

Just nu har Saudiarabien inga andra solenergiprojekt på gång. Tidigare bromsade de höga priserna på solceller utvecklingen i regionen, men på senare tid har utrustningen blivit billigare. Ett stort återstående problem är dock

Saudiarabiens bristande infrastruktur kring lagring samt distribution av solel över nationsgränsen till grannländerna. Även om alla innevånare inte verkar vara med på tåget så menar Saudiarabien allvar med sin satsning på förnybar energi. Det är i alla fall vad man signalerar med projektet Vision 2030.

En del i prins Mohammed bin Salmans vision är den nya jättestaden, som kommer uppföras i öknen längs gränsen mot Egypten och Jordanien. Neom ska byggas med fokus på nio investeringssektorer, bland annat framtidens gröna energi, vattenhantering, bioteknik, mat, mobilitet, digitalisering och tillverkningsteknik.

Det strikta kungadömet lockar inte bara med att staden kommer utgöra en slags ekonomisk frizon – man antyder att det även ska vara högre i tak kulturellt än i det övriga landet. Projektet har i dagsläget en planerad budget på 500 miljarder dollar, och tanken är att Neom över tid ska bli ett nytt Silicon Valley.

Läs mer: USA snart större oljeland än Saudiarabien

Trots att solenergiparken har gått i graven så kommer Softbank tillsammans med saudierna att lägga 100 miljarder dollar i en fond som ska backa uppstarten för lokala teknikbolag. Banken kommer investera ytterligare 25 miljarder dollar i Kungadömet, och av den summan ska en stor del gå till Neom.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt