USA snart större oljeland än Saudiarabien

2018-01-19 11:39  
USA kommer att gå om Saudiarabien och bli världens näst största producent av råolja i år, bedömer energiorganet IEA. Foto: Pixabay

USA kommer att gå om Saudiarabien och bli världens näst största producent av råolja i år, bedömer energiorganet IEA. Etta på listan är Ryssland.

I USA ökar produktionen av skifferolja kraftigt nu när oljepriset har pressats upp och gjort produktionen lönsam igen. Samtidigt begränsar Saudiarabien sin produktion i linje med oljekartellen Opecs uppgörelse, just för att få upp priserna.

Opec räknar också med att oljeproducerande länder utanför organisationen kommer att öka utbudet i år. Efter Opecs nya bedömning, som presenterades på torsdagen, föll oljepriset, och det fortsatte ner något på fredagen.

Vid lunchtid handlades Brentolja för 68:70 dollar per fat medan den amerikanska WTI-oljan kostade 63:30 dollar.

Produktionen av skifferolja är omdebatterad. Enligt miljöaktivister kan utvinningen leda till stora skador, som förorening av grundvatten eller små jordbävningar.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt