USA snart större oljeland än Saudiarabien

2018-01-19 11:39  
USA kommer att gå om Saudiarabien och bli världens näst största producent av råolja i år, bedömer energiorganet IEA. Foto: Pixabay

USA kommer att gå om Saudiarabien och bli världens näst största producent av råolja i år, bedömer energiorganet IEA. Etta på listan är Ryssland.

I USA ökar produktionen av skifferolja kraftigt nu när oljepriset har pressats upp och gjort produktionen lönsam igen. Samtidigt begränsar Saudiarabien sin produktion i linje med oljekartellen Opecs uppgörelse, just för att få upp priserna.

Opec räknar också med att oljeproducerande länder utanför organisationen kommer att öka utbudet i år. Efter Opecs nya bedömning, som presenterades på torsdagen, föll oljepriset, och det fortsatte ner något på fredagen.

Vid lunchtid handlades Brentolja för 68:70 dollar per fat medan den amerikanska WTI-oljan kostade 63:30 dollar.

Produktionen av skifferolja är omdebatterad. Enligt miljöaktivister kan utvinningen leda till stora skador, som förorening av grundvatten eller små jordbävningar.

Mer om: Olja

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt