Dementerar: Saudiska solenergiparken skrotas inte

2018-10-04 13:36  
Foto: Sammy Six, Eugene Hoshiko

Enligt högt uppsatta källor har Saudiarabien lagt ned arbetet kring världens största solenergipark – på 200 gigawatt. Uppgifterna dementeras dock av japanska Softbank som driver projektet värt 200 miljarder dollar.

Trots att man sitter på råvaran försöker kungadömet ta sig bort från oljeberoendet. I slutet av mars gick Saudiarabiens prins Mohammed bin Salman och japanska Softbank ut med att man tillsammans skulle bygga världens största solenergipark. Ambitionen var att anläggningen år 2030 skulle ha nått en kapacitet på upp till 200 gigawatt – tre gånger mer än landets behov.

Det var Wall Street Journal som först rapporterade att projektet, med ett planerat värde på 200 miljarder dollar, nu var avblåst, vilket Ny Teknik har skrivit om.

Tidningen hänvisade till saudiska tjänstemän och rådgivare till regeringen som hävdade att inget arbete längre pågick kring jätteanläggningen. Enligt källorna skulle kungadömet istället ha vänt fokus mot mer praktiska strategier kring att generera förnybar el.

Läs mer: Världens största solenergipark fimpas – ett halvår in i projektet

Men sedan meddelade Saudi Public Investment Fund att nationen fortfarande arbetar med storskaliga solenergiprojekt till ett värde av många miljarder dollar, tillsammans med Softbank och andra partners. Detta följdes upp av en ren dementi från Softbank kring det nedlagda arbetet med världens största solenergipark.

Utvecklingen ligger fortsatt i linje med förväntningarna kring ett projekt av den här storleken och komplexiteten, skrev Softbank i ett mejl till Bloomberg.

Faktum kvarstår dock, att saudierna ännu inte har lyckades få loss den mark som behövs för jätteanläggningen, och det kan i sin tur bero på bristande entusiasm för projektet lokalt.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt