Energi
Världens högsta sophög ska rensas
En av flera sophögar utkanten av byn Lobuche, ett par mil från Mount Everest Base Camp.
Mount Everest är inte bara världens högsta berg – det kan också ståta med världens högsta sophög. Tonvis med sopor ligger kvar i branterna efter nästan hundra års klättrande.
Gamla rep, tält, kläder, hushållsavfall, bajs och tusentals tunga syrgasflaskor är några exempel på vad tusentals klättrare lämnat efter sig. En del har legat fullt synligt under många år, annat skräp har plötslig dykt efter att ha legat dolda under is och snö i åratal.
- Klimatförändringarna gör att glaciärerna smälter och soporna kommer fram, säger David Breashears, filmare och klättrare, som själv bestigit Mount Everest fem gånger.
Tillsammans med en rad andra kända klättrare, bland andra Everest-bestigarna Renata Chlumska och Fredrik Sträng från Sverige, stödjer han nu Save Mount Everest, ett nytt initiativ för att städa upp på berget.
I ett första steg ska ett 50-tal sherpas under sex veckors tid i vår frakta ner åtta till tio ton skräp från 8 500 meter till baslägret på nästan 5 400 meters höjd. Avfallet ska sedan sorteras. Det som inte kan återvinnas lokalt skickas vidare till sopföretag i Kathmandu med hjälp av 300 bärare.
Projektets målsättning är också att installera ett antal avfalls- och återvinningsstationer längs med vandringsleden till Mount Everests basläger.
Khumburegionen i nordvästra Nepal besöks varje år av drygt tusen klättrare, runt 30 000 vandrare och cirka 50 000 bärare, guider och andra som jobbar med turismen.
Det i en region lika stor som Öland med bara 7 000 bofasta invånare.
- I dag saknas system och lokalt kunnande för att ta hand om avfallet och soporna i området. Det mesta dumpas i naturen, säger Wongchu Sherpa, som driver trekkingföretaget Peak Promotion och har tagit initiativet till Save Mount Everest.
Att han är i Sverige och söker pengar och hjälp är ingen slump: sedan 1980-talet har Wongchu Sherpa hjälpt Göran Kropp, Fredrik Sträng, Renata Chlumska och flera andra svenskar att nå toppen av världens högsta berg.
Den 45-åriga cherpan har även guidat sångerskan Eva Dahlgren och många andra svenska turister på vandringsturer runt Khumbu.
Turismen i området tog fart i mitten av 1970-talet. Nu är den Nepals viktigaste inkomstkälla. Regering hoppas på nästan en fördubbling av de 600 000 personer som i dag besöker landet.
- Men om vi inte tar hand om vår miljö drabbas vi dubbelt, säger Wongchu Sherpa:
- Vi förlorar våra jobb och får naturen förstörd.
Det är inte första gången som det startas projekt för att göra rent på Mount Everest och området runt berget.
Varför skulle det lyckas nu?
- Många av de tidigare aktionerna har varit små, enskilda insatser eller förtäckta PR-projekt, där fokus egentligen har handlat om att nå toppen, säger Tommy Gustafsson, som känt Wongchu Sherpa sedan 1987 och nu hjälpt honom att hitta svenska finansiärer till projektet.
- Den här gången stöttas initiativet av regeringen och det nepalesiska klätterförbundet, som även skjuter till pengar. Hela upplägget bygger dessutom på att det ska vara nepaleserna själva som driver projektet.
Ansvariga för Save the Everest är dels ECO Himal, en österrikisk/nepalesisk ideell organisation som bedriver utbildning och projektledning i bergsområden i Nepal sedan 20 år tillbaka, dels Everest Summiteers Association, som är de nepalesiska bergsbestigarnas fackliga organisation.