Underjordiskt labb byggs i Gobiöknen

2014-09-30 08:34  
Här i ödsliga Gobiöknen kan Kina komma att bygga ett labb för att testa slutförvaringen av kärnbränsle. Foto: Rolf Christansson

Kina håller på att undersöka ett bergsområde i Gobiöknen inför byggandet av ett underjordiskt slutförvarslabb liknande svenska Äspölabbet. Svenska SKB deltar som experter.

Mitt i den kinesiska delen av Gobiöknen vill Kina bygga ett laboratorium i berget djupt under markytan där personal kan testa och forska kring metoder för att lagra och hantera uttjänt kärnbränsle.

Det berättar det svenska bolaget SKB, Svensk kärnbränslehantering, på sin hemsida.

SKB har ett eget laboratorium utanför Oskarshamn, kallat Äspölaboratoriet, där man undersöker slutförvarsmetoder på cirka 500 meters djup i berget.

De svenska bolagsrepresentanterna är anlitade som internationella experter för att bedöma huruvida det kinesiska ökenlandskapet är lämpligt. Man uppger att Kina bedrivit platsundersökningar i 15 år - och nu vill ha hjälp med att utvärdera all data.

Om allt går enligt planerna ska Kina börja bygga labbet år 2020. I samma område kan också själva slutförvaret senare komma att ligga. Ett sådant kan börja byggas först runt 2050, uppger SKB.

Området beskrivs vara ödsligt och avlägset beläget och nästintill obebott med stora temperaturskillnader mellan sommar och vinter.

Kina har i dag 20 reaktorer och håller på att bygga ytterligare 28 stycken. Använt kärnbränsle förvaras i dag i lager ovan jord.

Mer om: SKB Kina

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt