Tyskt nej till att Vattenfall säljer brunkolsanläggningar

2014-11-11 09:48  

Tyska energiministern Sigmar Gabriel vänder sig emot tanken på att Vattenfall säljer sina tyska brunkolstillgångar.

Enligt nyhetsbyrån Reuters är Sigmar Gabriel beredd att resa till Stockholm för ett samtal med Stefan Löfven för att påminna om det svenska energibolagets ansvar för tyska arbetstillfällen och en stabil elproduktion.

I ett dokument som Reuters kommit över framgår att Sigmar Gabriel, som även är vice förbundskansler, gör bedömningen att Tyskland inte kan avstå från brunkolsbaserad elproduktion i samband med avvecklingen av kärnkraften och den stora energiomställningen, energiewende, som landet håller att genomföra.

Vattenfall, som fått kritik för brunkolsverksamheten i Tyskland, har antytt att en försäljning skulle kunna inbringa närmare 30 miljarder kronor, samtidigt som man blir av med en kritiserad verksamhet.

Men Sigmar Gabriel poängterar att Vattenfall inte kan kompensera för dåliga affärer i andra länder genom att sälja brunkolsverksamheten i Tyskland.

Kolbaserad energiproduktion svarar för 45 procent av tysk energiförsörjning. Sigmar Gabriel understryker att det inte går att avveckla elproduktion från kol och kärnkraft samtidigt. Det kan leda till en kostnadsexplosion och tvinga företag att flytta produktionen till andra länder.

Brev från Sigmar Gabriel till Stefan Löfven. från Alltinget.se.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt