Tulpanerna dukar under

2009-04-28 23:00  

Havstulpaner är ett gissel för båtägare. En lösning är att byta bottenmålning mot en skräddarsydd duk. –?Duken utestänger ljus, det som havstulpaner behöver för att växa, säger Jan Jeppsson, som säljer duken.

Duken skräddarsys efter varje båts former och tillverkas i tre skikt. Två av dessa är armerad PVC-plast och mellan dem finns ett flytelement som har lägre densitet än vatten.

-?När du kör på båten trycks duken ner lika mycket som båten är djupgående och formar sig kring skrovet, säger Jan Jeppsson, delägare i bolaget Cleanboatprotector i Skurup.

Duken ligger på båtplatsen under hela säsongen och kan fästas vid bojsänken, pålar eller bommar. Samtidigt som båten tas upp för vintern tas duken upp.

I åratal har forskare arbetat med att utveckla metoder som ska hindra havstulpaner från att sätta sig på skrovet. Nanoteknik som ger båtens ytor ett topografiskt mönster så att de små krypen inte har lust att sätta sig på ytan är en metod. Självpolerande färg en annan.

Med duken som hindrar påväxt slipper båtägaren skrapa och bottenmåla.

För att växa behöver havstulpaner mat, syre och ljus.

-?Inget av detta får de tillgång till i den här miljön med stillastående, syrefattigt och näringsfattigt vatten, lovar Jan Jeppson.

Under två års tid har duken testats och är nu patenterad. Tillverkningen sker i Timrå i en fabrik där tillverkningen tidigare enbart varit inriktad mot byggbranschen.

Sex meter av duken kostar cirka tiotusen kronor och livslängden är runt tio år.

-?Priset på duken motsvarar ungefär vad båtbottenfärg kostar, säger Jan Jeppsson, som gärna talar om att duken redan inbringat ett antal miljoner kronor.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt