Energi

Tuffa tester i lamptävling

Enda kandidaten
Enda kandidaten

Är lysdiodslampan redo att ersätta 60 wattsglödlampan? Nu startar omfattande fälttester av den enda kandidaten i tävlingen L Prize.

Publicerad

Det amerikanska energidepartementet, Doe, har utlyst L Prize för att elda på belysningsbranschen. Målet är att snabbt få ut en lysdiodslampa på marknaden som kan ersätta den gamla 60 wattsglödlampan.

Hittills har en enda kandidat anmälts till tävlingen. Den kommer från Philips, och har snart klarat av ett första testmoment med fotometriska mätningar.

Nu förbereder Doe omfattande fälttester som ska göras under sommaren. 1 400 exemplar av lampan ska sändas ut till 40 platser i landet: från kök i Cape Cod på östkusten till mataffärer i Sacramento på västkusten. Sedan ska data om energiförbrukning, ljusnivåer och användarintryck samlas in.

Samtidigt ska ett antal lampor testas under minst 6 000 timmar i en specialbyggd testrigg i temperaturer på upp till 45 grader C. Doe motiverar den höga temperaturen med att många av lamporna när de når marknaden kommer att hamna i armaturer som blir heta.

Planen är att det företag som först uppfyller tävlingens tuffa kriterier ska belönas med en prissumma på upp till 10 miljoner dollar samt statliga beställningar. Här är några av kraven som måste vara uppfyllda:

• Ljusutbytet ska vara högre än 90 lumen per watt, vilket är betydligt bättre än glödlampor.

• Energiförbrukningen ska vara lägre än 10 watt.

• Ljusflödet ska vara större än 900 lumen, vilket motsvarar en 60 watts glödlampa.

• Färgåtergivningen, CRI (color rendering index) ska vara större än 90, vilket innebär en god ljuskvalitet.

• Färgtemperaturen ska ligga mellan 2 700 och 3 000 kelvin, vilket är en varm vit färg jämförbar med glödlampor.

• En livslängd på mer än 25 000 timmar.

L Prize har hämtat inspiration från tävlingen X prize, som syftade till att utveckla en rymdfarkost som tar tre personer minst 100 kilometer ut i rymden och klarar detta två gånger i rad inom två veckor. Hösten 2004 kammade raketplanet Space Ship One hem segern. Därefter har stiftelsen bakom X Prize lanserat ytterligare tävlingar bland annat för att få fram miljövänligare bilar samt billigare teknik för att läsa dna.