Trendbrott för koldioxidutsläppen i världen

2016-03-16 11:21  
Halterna av koldioxid har ökat med nästan 40 procent sedan 1850. Foto: Charlie Riedel / AP / TT

Koldioxidutsläppen i världen ökar inte längre utan tycks definitivt ha planat ut. För tredje året i rad ligger de stilla på samma nivå, enligt nya siffror från Internationella energiorganet (IEA).

De flesta experter förefaller anse att det verkligen rör sig om ett trendbrott. Det är första gången som utsläppen inte ökar, bortsett från år med tydlig ekonomisk nedgång.

Redan i december presenterade tidskriften Nature Climate Change en studie som antydde att utsläppen till och med kan ha minskat marginellt under 2015.

De nya siffrorna från IEA, som presenterades på onsdagen, är inte fullt så positiva, men visar ändå att utsläppskurvan i princip planat ut fullständigt mellan 2013 och 2015.

De totala utsläppen ligger nu på 32,1 miljarder ton koldioxid per år.

Orsaken till trendbrottet är minskningar av utsläppen i de två största utsläppsjättarna, USA och Kina. I Kina har kolanvändningen minskat de två senaste åren, samtidigt som den förnybara energin vuxit i betydelse.

IEA påpekar att detta är mycket positivt, men tillägger att utsläppen fortfarande är alldeles för höga. Snabba reduktioner kommer att krävas de närmaste åren om klimathotet ska avvärjas.

 

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt