Energi

Tre Fukushimachefer åtalas

Tsunamivågor forsar in i kärnkraftanläggningen Fukushima Daiichi 11 mars 2011. Foto: Tepco
Tsunamivågor forsar in i kärnkraftanläggningen Fukushima Daiichi 11 mars 2011. Foto: Tepco

Tre före detta chefer vid japanska energibolaget Tepco åtalades på måndagen för att inte ha vidtagit tillräckliga åtgärder för att förhindra olyckan vid kärnkraftverket Fukushima Daiichi 2011.

Publicerad

Bland de tre före detta toppcheferna finns dåvarande ordföranden Tsunehisa Katsumata, i dag 75 år gammal.

Anklagelsen ger de tre skulden för att 13 personer skadades, däribland soldater från självförsvarsstyrkorna, när vätgas exploderade i reaktorbyggnaderna i samband med att kylsystemen havererade i samband med tsunamin som drabbade nordöstra Japan den 11 mars 2011. Anklagelsen gäller även ansvaret för 44 patienter som dog i samband med att sjukhus behövde evakueras på grund av kärnkraftsolyckan.

De tre anklagas för att inte ha tagit uppgifter om hur höga vågor som skulle kunna drabba kärnkraftanläggningen vid en tsunami på allvar. Tepco fick redan 2009 en rapport som visade på risken för att så höga vågor som 15,7 meter skulle kunna slå in mot kärnreaktorer vid anläggningen i samband med en tsunami, men att de tre hade underlåtit att vidta åtgärder.

Alla tre förväntas förklara sig oskyldiga, rapporterar nyhetsbyrån Kyodo. Rättegången väntas inte inledas förrän i slutet av året och processen beräknas bli mycket långdragen.