Energi

Tidvatten ger ström i 100 hem

Tidvattenkraftverket ska förankras utanför delstaten Maine i USA.
Tidvattenkraftverket ska förankras utanför delstaten Maine i USA.

Ett nytt tidvattenkraftverk installeras snart utanför den amerikanska östkusten. I oktober börjar det leverera el till nätet.

Publicerad

Kraftverket är utvecklat av det amerikanska företaget Ocean Renewable Power Company. I slutet av sommaren ska det förankras på botten i en vik utanför Maine, där tidvattenströmmarna är ovanligt kraftiga. I oktober ska det börja leverera el till nätet, tillräckligt mycket för att försörja mellan 75 och 100 hushåll.

Efter en ettårig försöksperiod så ska anläggningen byggas ut, om allt går enligt planerna. De följande tre åren ska kapaciteten då utökas till tre megawatt, och målet är att försörja 1 200 hushåll och företag.

Tre megawatt kanske inte låter särskilt mycket, men satsningen är den första kommersiella installationen av tidvattenkraft som ansluts till nätet i USA. Projektet har fått stor uppmärksamhet, och det amerikanska energidepartementet DOE har skjutit till 10 miljoner dollar, motsvarande cirka 70 miljoner kronor. Enligt myndighetens beräkningar har tidvattenkraft stor potential. Teoretiskt skulle man kunna få cirka 250 terawattimmar per år i USA, framför allt på östkusten, Alaska och Hawaii.

Tidvattenkraft har flera fördelar jämfört med vindkraft. Vatten har mycket högre densitet än luft och man kan därför utvinna mycket energi även vid låga strömningshastigheter. Strömmarna är dessutom väldigt förutsägbara, vilket innebär att man även kan förutsäga hur stor elproduktionen blir. En stötesten är att tidvattenkraftverken är dyrare att installera.