Energi

Tiden talar för Ivar

Ivar Sagefors, ingenjör och uppfinnare till kärnlagringskonstruktiionen WP Cave. Foto: Jonas Askergren
Här är principen för WP Cave - en bentonitomgärdad, homogen bergskropp där kärnbränslekapslarna förvaras i snedställda schakt. Klicka för större bild. Först tas det centrala schaktet ut, därefter de vertikala luftschakten i periferin. Sedan borras de snedställda kanalerna ut mot luftschakten. Om något av hålen visar sig ha en betydlig sprickfrekvens, kan man trycka in ett tunt plåtrör som skydd för nedfallande stenflisor. Hålen förses med två st rälsskenor som kapseln glider ner på. I centrala schaktet finns en plattform och på den en roterande skiva i 360 grader och på den skivan finns ett kapselhölje som innehåller kapslen. Foto: Ill: Jonas Askergren
Bengt Åkesson, professor emeritus på Chalmers, specialist på hållfasthet och verksam inom forskning om järnvägar.

Ivar Sagefors har inte gett upp drömmen att få se sin kärnavfallsgrotta WP Cave bli verklighet. Och tiden talar för honom. Dagens kärnavfall kan bli morgondagens kärnbränsle.

Publicerad

- Hela idén med WP Cave är att på ett säkert sätt, i ett korrosionssäkert torrlager under jord, förvara kapslarna med kärnavfall i flera hundra år, vänta in en teknik som gör det möjligt att ta tillvara all den energi som finns kvar och då kunna ta upp kapslarna igen, säger Ivar Sagerfors.

Han har den senaste tiden bearbetat både Strålskyddsmyndigheten, Statens kärnavfallsråd och Miljödepartementet att väga hans uppfinning WP Cave mot KBS-3, den slutförvaringsmetod som den svenska kärnkraftsindustrin har som sitt huvudspår.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här