Teslas hembatteri pressar priserna på ellagring

2015-08-21 12:09  
Teslas hembatteri för att lagra solel. Foto: Tesla Energy

Elbilstillverkaren Teslas lansering av ett hembatteri för lagring av el i våras har slagit hål på alla prisprognoser. Det konstaterar IVA i en ny rapport om energilagring.

Rapporten går igen olika tekniker för lagring av el och hur marknaden förväntas utvecklas.

Prisraset på litiumjonbatterier gör att denna form av energilagring ökar snabbast. Intresset har eldats på av Teslas lanserat sina batterilager med en prislapp långt under alla tidigare prognoser.

Hembatteriet Tesla Powerwall ligger på cirka 3000 kronor per kWh och det industriella batteriet på drygt 2000 kronor per kWh. Det är en prisnivå som analytiker inte trodde skulle nås förrän 2020.

Marknaden för energilager spås öka kraftigt, inte minst för att hantera elproduktionen från sol och vind som varierar med vädret.

Räknat i installerad lagringseffekt leder fortfarande pumpkraftverk, som är den mest mogna formen av energilagring. Globalt finns 280 anläggningar och den totala lagringseffekten ligger på 177 GW.

Tryckluftslager kommer på andra plats med en installerad lagringseffekt på 1,4 GW.

Den tredje vanligaste energilagringstekniken i världen är svänghjul med 988 MW.

Därefter följer litiumjonbatterierna, men som alltså snabbt klättrar uppåt.

Ett annat teknikområde under snabb utveckling är att lagra el som vätgas. I Tyskland finns ett stort antal demonstrationsanläggningar. Under perioder med lågt - eller till och med negativt - elpris tillverkas vätgas i en eldriven elektrolysör.

I Sverige finns ännu ingen motsvarande demoanläggning, men det har gjorts en förstudie kring var en sådan skulle kunna byggas. Gotland, Falkenberg och Piteå pekas ut som tänkbara platser.

Läs Ny Tekniks tidigare genomgång av 10 sätt att lagra energi

 

Marie Alpman

Mer om: Hembatteri Tesla

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt