Energi

Tesla lanserar Megapack – bolagets nya superlagring

Tesla Megapack. Foto: Tesla
Tesla Megapack. Foto: Tesla
Tesla Megapack. Foto: Tesla
Tesla Megapack. Foto: Tesla
Tesla Megapack. Foto: Tesla
Tesla Megapack. Foto: Tesla

Elon Musk har presenterat sin storskaliga lösning för batterilagring. Teslas Megapack har en lagringskapacitet på upp till 3 MWh styck. Det första projektet kommer använda över 400 enheter.

Publicerad

(Artikeln är uppdaterad)

Det har gått mindre än två år sedan Tesla installerade världens då största litiumjonbatteripark i Australien som har en lagringkapacitet på 129 MWh och en maximal uteffekt på 100 MW. Anläggningen består av ett stort antal av Teslas batterienheter Powerpack.

Nu lanserar Elon Musks Tesla sin nya lösning för batterilagring – Megapack. Enheterna har en lagringskapacitet på upp till 3 MWh per styck.

Systemet är modulärt, och batteripacken kan byggas ihop i stor skala. Genom att använda Megapack kan Tesla få igång ett utsläppsfritt energilager med en maximal uteffekt på 250 MW med en lagringskapacitet på 1 GWh på mindre än tre månader, på ett område drygt en hektar stort.

Megapack kan också likströmkopplas direkt till solel och skapa sömlösa ”kraftverk”, skriver Tesla. De har utvecklat egen mjukvara för övervakning och drift. Samtliga Megapack kommer vara uppkopplade mot Powerhub, en plattform för storskaliga anläggningar och mikronätverk.

ANNONS: Nya Samsung Galaxy presenteras 7 augusti

Megapack kan också integreras med Autobidder, Teslas maskininlärningsplattform för automatiserad energihandel, som hittills har använts för 100 GWh på den globala energimarknaden.

Megapack ska först installeras i Moss Landing-projektet i Kalifornien, som enligt Electrek kommer att använda över 400 av Teslas enheter, med en samlad lagringskapacitet på 1,2 GWh. Därmed överträffar anläggningen Teslas största Powerpack-projekt i drift.