Tepco vill starta två reaktorer

2014-06-26 09:07  

Det japanska energibolaget Tepco, ägare av Fukushimaanläggningarna, vill starta två reaktorer för att förbättra sin ekonomi.

På företagets årsstämma framförde företagsledningen åter igen önskemål om att starta kärnreaktorer vid anläggningen Kashiwazaki-Kariwa i Niigata, världens största kärnkraftverk, trots att det finns en grupp av tydliga kärnkraftmotståndare bland ägarna.

Tepco ansökte i september förra året om att få starta reaktorerna 6 och 7 i Kashiwazaki-Kariwa hos den japanska myndigheten för kärnkraftsäkerhet.

Sannolikheten för att tillståndsgivningen skulle bli klar till sommaren, då luftkonditioneringsanläggningar driver upp elförbrukningen i landet, anses dock liten. Förutom att kärnsäkerhetsmyndigheten vill ha mer tid på sig så är de lokala myndigheterna negativa till återstart av anläggningen.

Tepco, som numera är statligt kontrollerat, gick senaste budgetåret med vinst för första gången sedan naturkatastrofen i mars 2011 slog ut kärnkraftverket Fukushima Daiichi.

Men företaget behöver förbättra ekonomin ytterligare för att täcka de höga kostnaderna för avvecklingen av den skadade Fukushimaanläggningen. Kraftbolagen tyngs av att behöva ersätta den uteblivna kärnkraftelen med el som produceras av fossila bränslen som gas och olja.

Ingen av landets 48 kommersiella kärnkraftreaktorer är för närvarande i drift, rapporterar Kyodo.

Håkan Abrahamson

Mer om: Tepco

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt