Energi

Tepco: Oklar orsak till kylproblem i Fukushima

Exteriören på skadade reaktor 3 och interiören på reaktor 2 där arbetare med inspektionskamera tidigare i år tog bilder av vattennivån i reaktortanken. Foto: AP Photo/Tomohiro Ohsumi/Tokyo Electric Power Co/Scanpix

Kylvattnet som pumpas in i de skadade reaktorerna i Fukushima sjönk plötsligt.

Publicerad

Det japanska kraftbolaget Tepco har ännu inga förklaringar till varför kylvatten som spolas in i reaktorerna 1, 2 och 3 vid kärnkraftverket Daiichi i Fukushima-regionen på senare tid plötsligt sjunkit under de nivåer som man anser krävs för att kyla härdsmältorna.

Omkring 5 ton vatten per timme sprutas normalt in i reaktor 1 och cirka 7 ton per timme i reaktorerna 2 och 3. Syftet är att se till att de skadade reaktorhärdarna inte hettas upp igen. Men den 30 augusti sjönk nivån på vattenflödena med mellan 0,1 och 0, 7 ton per timme. Personalen ökade vattentrycket men dagen efter började flödena sjunka igen.

"Trots att vi försökte öka vatteninjektionerna fortsatte mängderna att minska", skriver Tepco i sitt senaste pressmeddelande om läget vid det havererade kärnkraftverket

Problemen fortsatte också under de följande dagarna och nivåerna rapporteras ha varit lägre än de man anser är nödvändiga för kylningen. Den 2 och 3 september uppgick flödet till 3, 8 ton per timme i reaktor 1 och 5, 4 ton per timme till reaktorerna 2 och 3, vilket är lägre än de beslutade önskvärda nivåerna.

Tepco uppger att man har undersökt vattenpumpar, rörledningar och buffertsystem utan att hitta tecken på läckage eller någon annan orsak till de minskade flödena och att läget förbättrats efter den 5 september. Samtidigt uppger man att man fortsätter att noggrant övervaka vattenläget. Bland annat har man satt in en videokamera i en bufferttank.

Bolaget har under denna tid inte noterat några väsentliga temperaturhöjningar i botten av reaktortankarna där härdsmältorna finns, och inte heller noterat höjda nivåer av radioaktivitet i luft och vatten, skriver man.

Tidigare rapporter vittnar om att kärnkraftsteknikerna i Fukushima har svårt att bedöma nivåerna på mängden kylvatten inne i reaktortankarna. I stället försöker man alltså övervaka kylningen genom att mäta pumpflödet.

Kärnkraftsoperatören och den japanska regeringen meddelade i december att man hade lyckats uppnå "kall avstängning" i reaktorerna efter katastrofen den 11 mars 2011, då dels en jordbävning, dels tsunamivågor drabbade ett stort kustområde nordöst om Tokyo.

Med kall avstängning menar Tepco att man håller temperaturen i botten av reaktortankarna stabilt under 100 grader.