Tepco mörkar resultat om simulerad tsunami

2015-05-06 15:49  
Tsunamivågen slår in mot kärnkraftverket Fukushima Daiichi den 11 mars 2011 och dränker reservkraftverken. Foto: Tepco

Energibolaget Tepco, som äger haverireaktorerna i Fukushima, vägrar lämna ut resultatet av en simulerad tsunami som gjordes flera år före katastrofen.

92 personer som flyttats från sina hem på grund av haveriet i Fukushimaanläggningen kräver att Tepco lämnar ut resultaten av en simulering av en tsunamivåg mot Fukushimakusten som företaget gjorde redan 2008.

Tepco baserade simuleringen på ett jordskalv som inträffade 1898 i området med magnituden 8.0, samt ytterligare data. Resultatet av simuleringen presenterades först den 7 mars 2011 (fyra dygn före naturkatastrofen) för dåvarande säkerhetsmyndigheten, som lydde under industridepartementet.

Den del av innehållet i simuleringen som offentliggjorts visar att tsunamivågor med höjden tio meter var fullt möjliga efter ett sådant skalv. Men dessa uppgifter offentliggjordes först fem månader efter naturkatastrofen.

De kärande i ärendet hävdar att Tepco och myndigheten borde ha känt till risken för att kärnkraftverket kunde slås ut vid en jordbävning. De kräver ersättning på motsvarande 55 miljoner kronor.

Men Tepcos advokater hävdar att resultaten av simuleringen inte har någon koppling till de anspråk som de kärande har, skriver tidningen Mainichi.

Håkan Abrahamson

Mer om: Tsunami Fukushima

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt