Tappvatten leddes in i handdukstorkar

2012-12-07 13:04  

Legionellabakterier har upptäckts i vattensystemet i flera hyreshus i Göteborg. Nu kritiseras bostadsbolaget Poseidon för att tappvarmvatten har kopplats till golvvärmeslingor och handdukstorkar.

Bostadsbolaget upptäckte legionella i flera fastigheter på Hisingen i december 2011. Mätningarna gjordes i undercentralerna, det vill säga ledningarna där vattnet lämnar huset, och bakterier fanns i sex undercentraler.

Vattensystemen spolades då igenom och i maj när en ny mätning gjordes hittades inga legionellabakterier.

Men i oktober i år var det dags igen. Då upptäckte bostadsbolaget bakterier i fem undercentraler.

Nu har systemet återigen spolats igenom och en ny mätning har gjorts, men resultatet av den är ännu inte klart.

Branschorganisationen Säker Vatten har i ett pressmeddelande riktat skarp kritik mot bostadsbolaget.

-Konstruktionen följer inte branschreglerna. Handdukstorkar och andra värmare får inte anslutas till tappvarmvattnet. Det är en känd orsak till bakterietillväxt, säger Fredrik Runius, tekniskt ansvarig på Säker Vatten.

Enligt Joakim Nordin, fastighetsingenjör på Bostads AB Poseidon, byggdes husen om i början av 90-talet, och då var det vanligt att koppla handdukstorkar och golvvärme till varmvattencirkulationen.

-I dag hade vi inte byggt på samma sätt, säger han.

Han poängterar dock att några legionellabakterier inte har hittats i dricksvattnet inne i lägenheterna. Ingen har heller blivit sjuk enligt vad bostadsbolaget känner till.

Nu ska bolaget byta ventiler för att säkerställa att vattnet cirkulerar även sommartid. Några större ombyggnadsåtgärder planeras inte.

-Säkerställer vi cirkulationen i alla våra handdukstorkar och värmegolv tror vi inte att vi kommer att få någon tillväxt av legionella, säger Joakim Nordin.

Men Säker Vatten tycker att det enda rätta är att bygga om systemet.

-Handdukstorkar och golvvärme ska kopplas bort från tappvarmvattnet. Det är produkter som ingår i värmesystemet, säger Fredrik Runius i pressmeddelandet.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt