Energi

Svenska kraftnät får skänka materiel till Ukraina

'Ryssland använder vintern och kylan som vapen mot den civila befolkningen och försöker slå ut det ukrainska elsystemet', säger Ebba Busch (KD) i ett pressmeddelande. Foto: Claudio Bresciani/TT
"Ryssland använder vintern och kylan som vapen mot den civila befolkningen och försöker slå ut det ukrainska elsystemet", säger Ebba Busch (KD) i ett pressmeddelande. Foto: Claudio Bresciani/TT

Svenska kraftnät får godkänt av regeringen att skänka kasserat materiel till Ukraina, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Publicerad

Det handlar om sådant som Ukraina har efterfrågat för att bygga upp sin energiinfrastruktur. Det krävs ett regeringsbeslut för att Svenska kraftnät ska få ge bort statlig egendom.

"Tidigare har regeringen gett ett stödpaket inriktat på luftvärn, som stärker Ukrainas förmåga att försvara sig mot angrepp mot exempelvis energisystemet. Stödet från Svenska kraftnät bidrar till återuppbyggnad av elsystemet. Tillsammans ger dessa stöd ett skydd för samhället", säger energiminister Ebba Busch (KD) i pressmeddelandet.

Under förra våren identifierade Svenska kraftnät materiel som kunde skänkas bort utan att påverka den svenska elberedskapen. Nu har de identifierat ytterligare materiel.

Det är oklart när leverans kan ske.