Energi
Svensk miljöteknik blir standard på Burger King
Malmö-bolaget Enjays energiåtervinningsenhet tar hand om sotig luft från restaurangkök. Och nu väljer Burger King att storsatsa på tekniken.
Miljöteknikbolaget Enjay, som tog en plats på Ny Tekniks 33-listan för två år sedan, gör en enhet som kan återvinna energi från tuffa miljöer som restaurangkök. Nu blir Lepido – som enheten kallas – standard i alla nya Burger King-restauranger i Skandinavien.
– Att vår energiåtervinningsenhet fungerar utmärkt på Burger King, som grillar sin mat över eld, visar att Lepido kommer kunna användas i ventilationssystem på alla typer av restauranger, säger Jesper Wirén, Enjays vd och grundare.
Att återvinna värmen ur ventilationsluft är standard i de flesta nya byggnader. Men att ta hand om luft i restaurangkök har varit en tuff utmaning. Fett och sot fastnar i traditionella värmeväxlare. Enjays lösning är en underhållsfri och självrengörande återvinningsenhet.
– Vår största ”konkurrent” på marknaden är den etablerade uppfattningen att det inte är möjligt att återvinna från restaurangventilation, säger Jesper Wirén.
Burger King Sverige blir den första restaurangkedjan i världen att implementera den nya tekniken i sina restauranger.
– Vi satsar på att hitta nya klimateffektiva lösningar som verkligen fungerar. Detta är ett tydligt exempel och ett steg i att göra hela vår verksamhet mer energismart, säger Iwo Zakowski, chef på Burger King Sverige.
Enligt Enjay kan varje konverterad restaurang, där energin kan återanvändas i fastighetens värmesystem, i snitt återvinna 100 000 kWh per år och ge fastighetsägaren en årlig besparing på omkring 85 000 kronor.
Enjays Lepido finns för tillfället på sex Burger Kung-restauranger i Sverige, samt en i Norge och en i Danmark. Redan existerande restauranger kan komma att konverteras vid renoveringar.
– Då det är ekonomiskt fördelaktigt för restaurangerna så kommer Lepido att monteras in vid renoveringar, säger Claes Aurell, marknadschef på Enjay.