Startup

Enjay kan återvinna energin ur den feta restaurangluften

Jesper Wirén och Nils Lekeberg, grundare av Enjay. Foto: Enjay

33-LISTAN. Restauranger tvingas släppa ut sin fettdrypande, varma luft rätt ut utan återvinning av energin. Det har Enjay en lösning på.

Publicerad

Att återvinna värmen ur ventilationsluften är i dag standard i de flesta nya byggnader. Det sparar betydande mängder energi. Men restaurangers fettindränkta och sotiga luft har hittills utgjort ett problem. Fettet korkar igen värmeväxlaren.

Enjay menar sig ha löst detta genom produkten Lepido. Innovationen som gör det möjligt sitter i förångardelen som Enjay menar är helt okänslig för fett och sot. Värmen blir därmed möjlig att återvinna.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här