Energi

Svensk led-panel bäst i världen för kontoret

Foto: Aura Light
Foto: Aura Light
Martin Friis på Aura Light Foto: Aura Light
Martin Friis på Aura Light Foto: Aura Light

En svensk led-armatur vann VM i energisnål belysning för kontoret. Tricket: ett specialdesignat drivdon.

Publicerad

Den internationella tävlingen Sead Global Efficiency Medal har korat världens mest energieffektiva armatur för kontor. Led-panelen Aura Lunaria från svenska Aura Light utsågs till vinnare vid en prisceremoni i schweiziska Lucerne i slutet av augusti.

- Led-utvecklingen går otroligt snabbt, och det händer något nästan dagligen i branschen. Därför är en sådan här vinst en ögonblicksbild, men det här är ett väldigt prestigefyllt pris som som vi självklart är stolta över, säger Martin Friis, som är ansvarig för Aura Lights produktorganisation.

Panelen kammade hem priset tack vare sitt höga ljusutbyte: 106 lumen per watt. Martin Friis berättar att energiförbrukningen är så låg av flera skäl: led-kretsarna är effektiva, värmen leds bort effektivt och drivdonet har specialdesignats av företagets ingenjörer i Karlskrona och Vimmerby tillsammans med en partner i Korea.

Lysdioder, led, är halvledarkretsar som behöver likström för att avge ljus. I lampornas drivdon finns därför elektronik som omvandlar växelström från vägguttaget till en likström. I vinnarlampan är likströmmens styrka noga anpassad efter de led-kretsar som används. Dessutom är drivdonets maxlast lika stor som led-kretsarnas effekt. På så vis minskar förlusterna.

Panelen har måtten 600 mm x 600 mm och kan ersätta standardarmaturer med lysrör. Ljustemperaturen är 4000 K, vilket ger ett neutralvitt ljus. Produkten har funnits på den europeiska och australiensiska marknaden i ett drygt år. Exakt prislapp vill Martin Friis inte uppge.

- Den är inte marknadens billigaste led-panel, men inte den dyraste heller, säger han.

Tävlingen SEAD Global Efficiency Medal, som har arrangerats sedan år 2012, utser världens mest energieffektiva produkter i olika kategorier. Tidigare tävlingar har handlat om bildskärmar, platt-tv-apparater och elmotorer. I början av sommaren utsågs marknadens mest energisnåla ersättare för glödlampor.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!