Svart rök från reaktorerna förbryllar

En tidigare tagen bild från den skadade reaktor 3-byggnaden i Fukushima. Foto: Tepco

Anställda vid kärnkraftverket Fukushima 1 evakuerades i morse svensk tid efter att svart rök börjat stiga från reaktorerna. Det är oklart hur det påverkar arbetet med att kyla reaktorerna.

Japans försvarsminister Toshimi Kitazawa uppgav i morse svensk tid (onsdag eftermiddag i Japan) att rök stiger från reaktorerna 2 och 3 och att man därför kommer att mäta temperaturerna vid kärnkraftverken, från luften med hjälp av helikoptrar.

Samtidigt uppgav ansvariga på kärnkraftsoperatören Tepco för nyhetsbyrån CNN, att svart rök väller ut från en av reaktorerna, oklart vilken, och att anställda vid kärnkraftverket evakuerats på grund av röken. Exakt vilka och hur många anställda det rör sig om är inte brkäftat.

Enligt Kyodo News ska det röra sig om anställda vid två av reaktorerna, nr 3 och 4.

Exakt vet vad röken beror på är okänt, säger Tepco-personal till CNN.

En ny jordbävning av magnitud 5 på Richterskalan drabbade också nordöstra Japan och Fukushimaområdet på  tisdagkvällen kl 23 svensk tid ( kl 7 på onsdagmorgonen i Japan). 20 minuter senare kom ett efterskalv som mätte 5, 8, uppger den japanska tv-stationen NHK

Samtidigt uppgav myndigheterna i Tokyo att barn uppmanas att inte dricka av dricksvattnet i Tokyo-området och i flera andra städer runt om den japanska huvudstaden eftersom halterna av radioaktivt jod-131 överskrider gränsvärdena för barn.

Mätningarna vid städernas vattenreningsverk visade att halterna av jod-131 var 210 becquerel per kilo vatten. Det vill säga mer än dubbelt så högt som gränsvärdet för barn på 100 becquerel per kilo vatten.

Gränsen för vuxna uppges gå vid 300 becquerel per kilo vatten.

Dessa värden är satta utifrån att man dricker vattnet under längre perioder. Det går att dricka vattnet tillfälligt om det inte finnas annat att tillgå, sa en japansk tjänsteman till NHK.

På onsdagen utsträcktes den japanska regeringen också exportförbudet för grönsaker från de bördiga regionerna kring kärnkraftsverket Fukushima. Det omfattar nu 11 olika typer av grönsaker.

Japans premiärminister Naoto Kan varnade konsumenterna särskilt från att äta bladgrönsaker, exempelvis spenat men också kål, blomkål och broccoli, som skördats i Fukushimaregionen. 

Nya mätningar som gjorts efter att man konstaterat att halterna överskrider myndigheternas gränsvärden, visar också att halterna av radioaktiva ämnen, som cesium och jod, ökar, enligt den japanska regeringen.

Enligt poliskällor har jordbävningen och flodvågen orsakat 9.408 dödsoffer och 14 716 personer saknas.

Omkring 387 000 evakuerade japaner bor på 2 200 tillfälliga boenden.

Niklas Dahlin

Mer om: Tsunami Säkerhet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt