Energi

Svart kisel lovar billigare solceller

Kislet blir svart efter tre minuter i en kemisk cocktail som etsar nanohål i ytan.

Svart kisel kan ge mer effektiva solceller. Nu har forskare kommit på ett billigare sätt att tillverka det extremt ljuskänsliga materialet.

Publicerad

Flera forskargrupper försöker utveckla billigare metoder för att tillverka svart kisel. Svart kisel ser just svart ut för blotta ögat, men ytan är i själva verket fullt av minimala kratrar.

Där fångas fotoner mer effektivt än i vanliga kiselskivor som reflekterar en stor del av det infallande ljuset. Det gör det svarta materialet lockande för tillverkare av såväl solceller som optoelektronik.

En stötesten är att materialet är dyrt att tillverka. Nu har forskare vid amerikanska NREL har utvecklat en ny billig våtkemisk etsningsteknik som sägs kapa produktionskostnaderna. De häller en kemisk cocktail som bland annat innehåller en guldsyra över en kiselskiva.

Sedan är det bara att vänta. Snart börjar den silvriga kiselytan att svartna i takt med att nanohål med olika djup bildas i kislet. Vid rumstemperatur är det svarta kislet färdigt efter tre minuter. I högre temperaturer går det snabbare.

Metoden upptäcktes delvis av en slump när NREL-forskarna försökte förfina en metod som utvecklats vid Münchens tekniska universitet. Den tyska metoden krävde dels dyrare utrustning, dels att kiselytan först belades med ett tunt guldskikt.

NREL-forskarna försöker nu optimera etsningsprocessen för att öka effektiviteten. De uppger att flera solcellstillverkare är intresserade av att licensiera tekniken.

Ett annat sätt att skapa svart kisel är att behandla en kiselskiva med korta kraftfulla laserpulser och svavelgaser. Den metoden använder Sionyx, en avknoppning från Harvard.