Strömlöst för flera gotlänningar efter avbrott

2020-09-25 16:23  
Strömmen på Gotland försvann vid 14-tiden på fredagen. Arkivbild. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Flera boende på Gotland står utan ström, efter ett stort strömavbrott som inledningsvis drabbade hela ön. Först vid 16.30 väntas strömmen vara tillbaka för alla, uppger Gotlands Energi (Geab).

Förbindelsen mellan ön och fastlandet bröts vid 14-tiden på fredagen, enligt Geab.

– Vi har tekniker på plats och felsökning pågår för fullt. Parallellt använder vi den reservkraft vi har på Gotland. Med hjälp av den försöker vi få tillbaka strömmen till kunderna så fort som möjligt, säger Geabs vd Kalle Blomberg till TT.

Till en början var hela ön utan ström, men ungefär en timme efter avbrottet fick cirka 3 000 abonnenter strömmen tillbaka. Vid 16.30 väntas strömmen vara åter för samtliga.

Det är långt ifrån första gången som gotlänningarna får vara med om ett strömavbrott.

Senast i början av juli var det strömlöst på ön på grund av just problem med förbindelsen till fastlandet. Även flera år tidigare har Gotland varit utan el efter strömavbrott. År 2019 rapporterades fem avbrott, och året innan var det hela 13 stycken, uppger Kalle Blomberg.

– Vi hade riktigt många strömavbrott 2018, det grundar sig i att det gjordes en väldigt omfattande uppgradering och ombyggnad av den här förbindelsen, säger Kalle Blomberg.

Hittills i år har det varit tre avbrott.

– Exakt vad orsaken var den här gången, det återstår att se. Vi fokuserar på att kunderna ska få tillbaka strömmen så fort som möjligt, och sedan utreder vi orsaken och drar lärdomar.

Klara Stefansson/TT

Mer om: Gotland Ström

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt