Största svenska solcellsparken i drift

2015-02-10 11:21  
”Med dagens låga elpris går vi plus minus noll”, säger Claes Pettersson, ordförande i Arvika Kraft. Foto: Ann-Christine Fernlöf

En ny solcellspark på 1 MW har invigts i Arvika. Med 4080 solmoduler är den störst i landet, enligt kommunen.

I söndags togs 4 080 solcellsmoduler i drift i den nya solcellsparken Mega sol i Mosseberg utanför Arvika.

- Det här är Sveriges största solcellspark räknat i antal moduler, säger Lennart Rönning, som är vd på det kommunägda energibolaget Arvika Kraft.

Den installerade effekten är 1040 kW. Det är ungefär lika mycket som solcellsparken i Västerås som invigdes för ett år sedan. Men i Västerås används rörliga solföljare som vrider sig för att rikta solcellerna mot solen. Sådana solföljare ger större elproduktion än fasta system men är dyrare.

De 4080 modulerna i Arvika är fast monterade och har en sammanlagd solcellsyta på drygt 6 600 kvadratmeter. Den beräknade produktionen är cirka 930 000 kWh el per år, vilket ska motsvara behovet av hushållsel i 450 lägenheter.

När solparken började byggas i slutet av sommaren var målet att den skulle tas i drift redan i höstas. Förseningen beror delvis på att bygget drabbades av inbrott och 137 moduler stals. Nu har energibolaget anlitat ett vaktbolag som besöker anläggningen, och Lennart Rönning berättar att en dygnet-runt-bevakning ska installeras.

Solcellsparken har kostat drygt 14 miljoner kronor att bygga. Är det en lönsam investering?

- Med dagens låga elpris går vi plus minus noll. Men vi räknar med att energipriserna blir högre i framtiden, säger Claes Pettersson, som är ordförande i Arvika Kraft.

Solmodulerna har en garantitid på 25 år.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Charlotta von Schultz

Mer om: Solcell

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt