Största svenska solcellsparken i drift

2015-02-10 11:21  
”Med dagens låga elpris går vi plus minus noll”, säger Claes Pettersson, ordförande i Arvika Kraft. Foto: Ann-Christine Fernlöf

En ny solcellspark på 1 MW har invigts i Arvika. Med 4080 solmoduler är den störst i landet, enligt kommunen.

I söndags togs 4 080 solcellsmoduler i drift i den nya solcellsparken Mega sol i Mosseberg utanför Arvika.

- Det här är Sveriges största solcellspark räknat i antal moduler, säger Lennart Rönning, som är vd på det kommunägda energibolaget Arvika Kraft.

Den installerade effekten är 1040 kW. Det är ungefär lika mycket som solcellsparken i Västerås som invigdes för ett år sedan. Men i Västerås används rörliga solföljare som vrider sig för att rikta solcellerna mot solen. Sådana solföljare ger större elproduktion än fasta system men är dyrare.

De 4080 modulerna i Arvika är fast monterade och har en sammanlagd solcellsyta på drygt 6 600 kvadratmeter. Den beräknade produktionen är cirka 930 000 kWh el per år, vilket ska motsvara behovet av hushållsel i 450 lägenheter.

När solparken började byggas i slutet av sommaren var målet att den skulle tas i drift redan i höstas. Förseningen beror delvis på att bygget drabbades av inbrott och 137 moduler stals. Nu har energibolaget anlitat ett vaktbolag som besöker anläggningen, och Lennart Rönning berättar att en dygnet-runt-bevakning ska installeras.

Solcellsparken har kostat drygt 14 miljoner kronor att bygga. Är det en lönsam investering?

- Med dagens låga elpris går vi plus minus noll. Men vi räknar med att energipriserna blir högre i framtiden, säger Claes Pettersson, som är ordförande i Arvika Kraft.

Solmodulerna har en garantitid på 25 år.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt