ENERGI
”Största ordern någonsin” till Hitachi Energy för nätstationer i havet
Kraftjätten Hitachi Energy har landat ett rekordstort kontrakt, om cirka 145 miljarder kronor. Tolv omriktarstationer som tillverkas i Ludvika ska hjälpa till att överföra el från vindparker i Nordsjön till Nederländerna och Tyskland.
Det är den tysk-nederländska stamnätsoperatören Tenne T som har valt leverantörer till elva HVDC-förbindelser i Nordsjön. Hitachi Energy, som tillverkar flera HVDC-komponenter i Ludvika, får i samarbete med det Londonbaserade företaget Petrofac i uppdrag att leverera omriktarstationer till sex av dessa (se faktaruta).
Ramavtalet är värt cirka 13 miljarder euro, vilket motsvarar ungefär 145 miljarder kronor.
– Det här betyder otroligt mycket. Det är transformativt för oss som bolag och gör att vi kan planera vår verksamhet, säger Niklas Persson, global chef för nätintegrering på Hitachi Energy, till Ny Teknik.
Enligt Hitachi Energy är avtalet det största i bolagets historia. Men bolagets historia under namnet Hitachi Energy är inte särskilt lång.
– Nej, men även om man inkluderar gamla ABB Power Grids så är det här den största ordern någonsin, säger Niklas Persson.
Hitachi Energy ska leverera komponenterna till omriktarstationerna medan Petrofac främst står för de plattformar som ska hysa stationerna till havs.
Omriktarstationerna omvandlar växelström till likström till havs samt likström till växelström på land. Planen är att de ska tas i drift från 2029 till 2031. Merparten av komponenterna kommer att tillverkas i fabriken i Ludvika.
"Marknaden är under enorm tillväxt"
Likströmslänkarna ska ha en kapacitet om 2 GW och hålla en spänning på 525 kilovolt. Det är första gången för havsbaserad vindkraft.
– Vi har redan gjort landbaserade system om 500 kilovolt, så den tekniska utmaningen är inte jättestor, men stationen blir större och tyngre så utmaningen ligger mer på plattformssidan, säger Niklas Persson.
Avtalet kommer att innebära nya jobb på Hitachi Energy, både i Sverige och utomlands. Men Niklas Persson kan inte precisera hur många.
– Vi kan förutse ganska bra hur marknaden ska utveckla sig och ligga före i arbetet att rampa upp vår kompetens och kapacitet. Förra året sa vi att vi behövde anställa 1 000 personer, det har vi gjort, och är på väg att utöka. Marknaden är under enorm tillväxt, säger han.
Stamnätsoperatören Tenne T ska bygga överföringskapacitet i Nordsjön om totalt 40 GW, hälften i den tyska delen och hälften i den nederländska delen av Nordsjön.
– Det här är ett av århundradets viktigaste infrastrukturprojekt; den gröna omvandlingen av energisystemet är nyckeln till att få bort fossila utsläpp från industrin, säger Tim Meyerjürgens, vd på Tenne T, i ett pressmeddelande.
Förra året enades Tyskland, Nederländerna, Danmark och Belgien om att installera minst 65 GW havsbaserad vindkraft tillsammans i Nordsjön fram till 2030.