Energi

Största anläggningen för grön vätgasproduktion har öppnat

Många länder satsar på tillverkning av grön vätgas. Anläggningen i Fukushima är störst i världen med sina 10 MW och ska drivas av solel. Foto: Toshiba Energy

I Fukushima ska energi från solpaneler omvandlas till vätgas. Den japanska produktionsanläggningen på 10 MW är störst i världen.

Publicerad

Området är känt för kärnkraftsolyckan 2011, men nu har Fukushima-regionen i Japan fått upp en enorm anläggning som ska producera grön vätgas med förnybar energi. Bygget av Fukushima Hydrogen Energy Research Field inleddes 2018 i Namie. Samhället hade en gång nära 21 000 invånare men är sedan kärnkraftshaveriet en spökstad.

Power Engineering rapporterar att systemet nu genomgår tester. Med sina 10 MW är det den största produktionsanläggningen för grön vätgas i världen. Kapaciteten sägs ligga på 1 200 normalkubikmeter vätgas i timmen. Nm3 motsvarar en kubikmeter gas vid trycket 1.01325 bar och 0° C. Den största utmaningen ligger i lagringen av vätgas – istället för en mer konventionell energilagring i batterier.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här