Storsäljande solcellspaneler kopplas till tvångsarbete i Kina

2021-03-26 13:00  
Foto: SÖREN ANDERSSON / TT

Ikea kan inte utesluta att kiselråvaran till de solceller de säljer kommer från Xinjiangprovinsen i Kina. Det är den provins i landet där minst en miljon uigurer och andra etniska minoriteter tros ha spärrats in i interneringsläger – så kallade omskolningsläger.

(Uppdaterad)

– Vi behöver jobba vidare med att säkra spårbarheten, säger Ikeas hållbarhetschef Jonas Carlehed till Ekot i Sveriges Radio.

Ikea satsar på att bli världsledande i solcellsbranschen till privatkunder samtidigt som rapporter pekar på kopplingar mellan solcellstillverkningen och tvångsarbete i Xinjiang. Carlehed öppnar nu för möjligheten att företaget kan komma att flytta produktionen.

– Skulle det visa sig att vi inte kan säkra mänskliga rättigheter, självklart så måste vi köpa in råmaterial från andra ställen i världen. Tvångsarbete accepterar vi självklart inte, säger Jonas Carlehed till Ekot.

Mer än sex av tio solcellspaneler produceras i Kina. Den viktiga kiselråvaran kommer till stor del från Xinjiang-regionen, där minst en miljon uigurer och andra etniska minoriteter tros ha spärrats in i interneringsläger, så kallade omskolningsläger.

Enligt en ny rapport av konsultfirman Horizon kan de ledande tillverkarna av solceller ha kopplingar till tvångsarbete i Xinjiang.

Peking nekar till anklagelserna och hävdar att det handlar om arbetsmarknadsprojekt.

Svensk storsäljare bland de utpekade leverantörerna

Bland de aktuella solpanelerna finns en av Vattenfalls bästsäljare, som tillverkas av det utpekade kinesiska företaget Jinko. Underleverantören tillbakavisar enligt Ekot kritiken och hänvisar till en egen undersökning.

– Tvångsarbete accepterar vi självklart inte, och vi jobbar ju nu för att förstå hur vi kan säkra att det finns solpaneler som inte har koppling till Xinjiangprovinsen, säger Vattenfalls hållbarhetschef Annika Ramsköld till radion.

I måndags införde EU, USA, Storbritannien och Kanada sanktioner mot kineser anklagade för brott mot mänskliga rättigheter i Xinjiang.

Jonas Dagson/TT

Mer om: Solceller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt