Energi

Solcellsentreprenören Erik Martinson: Då omsätter vi 10 miljarder

Erik Martinson. Foto: Novatalent
Erik Martinson. Foto: Novatalent
Solcellsparken vid Tågra utanför Sjöbo blir snart störst i Sverige igen. Formellt heter den Sparbanken Skånes Solcellspark. Foto: Svea Solar
Solcellsparken vid Tågra utanför Sjöbo blir snart störst i Sverige igen. Formellt heter den Sparbanken Skånes Solcellspark. Foto: Svea Solar

På sju år har solcellsinstallatören Svea Solar vuxit till över en miljard kronor i omsättning. Nu utses vd Erik Martinson till Årets supernova.

Publicerad

Erik Martinson gästade nyligen Ny Tekniks podcast. Lyssna på avsnittet i spelaren ovan.

Talangnätverket Nova har korat 111 unga svenska topptalanger i den nya tävlingen Nova 111. Totalt spänner tävlingen över elva olika branscher. Över dem alla tronar Erik Martinson, som utsågs till Årets supernova.

Erik Martinson är vd och medgrundare i bolaget Svea Solar, som installerar solceller både på villatak och i större parker. Bolaget har vuxit kraftigt på kort tid och har nu verksamhet i fem länder.

Grattis till titeln Årets supernova, kommer du att explodera nu?

– Haha, nej men titeln är jättebra för oss eftersom vi kommer att fortsätta växa, det är det vi har som fokus. En sådan här utmärkelse ger verkligen möjlighet att attrahera ännu mer personal, säger Erik Martinson.

Hur ser expansionsplanerna ut?

– Målet är att vi 2025 ska omsätta tio miljarder. Vi har sagt att vi ska driva på omställningen till förnybart och enda sättet att göra riktig nytta är att driva på bolaget. Ju fler solpaneler vi får ut desto fortare ställer vi om samhället.

Varför ska människor i Sverige skaffa solceller, här är ju utsläppen från elproduktion redan låga?

– Vi är en del av det europeiska elsystemet och om vi i Sverige kan exportera mer el till andra länder kan vi trycka bort kolkraft i till exempel Polen. Installerar man solceller inom Europa gör man hela Europas elsystem grönare.

Hur gick det till när du startade företaget?

– Jag och Björn Lind startade bolaget vid årsskiftet 2013/2014 när vi tog examen från Linköpings universitet, där vi gick industriell ekonomi tillsammans. Vi hade många olika idéer och jag har ett stort miljöintresse och vi landade i att solceller är den komponent som kan ge störst miljönytta genom att få bort mest koldioxidutsläpp över tid i hela världen. Vi startade med CSN som enda finansiär.

Svea Solar är nog mest känt för samarbetet med Ikea, som innebär att kunden hittar solceller på Ikeas hemsida och sedan sköter ni leverans och installation. Vad har samarbetet betytt er?

– Det är en stor kvalitetsstämpel. Samtidigt har vi gått igenom deras processer, de är en professionell beställare, vilket har gjort att vi har blivit bättre som leverantör och fått upp ordentliga rutiner.

Solcellsparken vid Tågra utanför Sjöbo blir snart störst i Sverige igen. Formellt heter den Sparbanken Skånes Solcellspark. Foto: Svea Solar
Solcellsparken vid Tågra utanför Sjöbo blir snart störst i Sverige igen. Formellt heter den Sparbanken Skånes Solcellspark. Foto: Svea Solar

Ni köper solcellerna från Asien, där det har uppmärksammats att det kan förekomma tvångsarbete av uigurer, kan du garantera att något sådant inte har varit fallet vid tillverkning av era paneler?

– Vi har jättenoggranna processer och har en nära dialog med våra leverantörer. Vi har jobbat med noggrann uppföljning under lång tid och har inte upptäckt att det förekommer något sådant.

2019 var Svea Solar installatör och delägare i Sveriges största solcellspark utanför Sjöbo, men blev av med titeln ganska snabbt, nu tar ni tillbaka den igen?

– Ja precis. Vi har just gått ut med att vi bygger ut den parken. Det är kul. Vi börjar bygga i dagarna och ska vara klara i sommar. Totalt har sedan parken 18 megawatts installerad effekt. Utbyggnaden gör att vi går från 6 till 18 MW.

Är det viktigt att ha titeln som den största solcellsparken?

– Själva titeln är inte viktig, men jag gillar att det blir driv att bygga större och mer. Och det ser vi verkligen hända nu. Det byggs fler parker nu, Sverige är väldigt nära att nå en procent solel i elproduktionsmixen, fortsätter kurvan är det möjligt vid nyår, och jag tror att vi kan nå 20-25 procent över tid.

Erik Martinson

Ålder: 33 år.

Familj: Sambo.

Bor: I Stockholm.

Har du själv solceller: Nej jag bor i lägenhet, så tyvärr inte.

Fritidsintressen: Jag tycker att det är kul med skidåkning och segling.

Juryns motivering: ”Av alla vinnarna på listan kom Erik Martinson ut som den allra starkast lysande stjärnan. Erik som är grundare och vd för Svea Solar kombinerar ett brinnande intresse för att eliminera koldioxidutsläppen och en stark entreprenöriell drivkraft med en enastående förmåga att bygga ett framgångsrikt företag med sikte på att bli ledande i Europa.”