Energi

Solcellseffekt: Sverige tar sig in på EU:s tio-i-topplista

Sverige spräcker gigawattvallen – och tillhör nu de tio EU-länder som har installerat mest solcellseffekt under 2022. Här har 1,1 nya gigawatt anslutits till nätet.

Publicerad

Solcellsbranschen har haft ett strålande år i Europa. Under året har EU:s 27 medlemsstater installerat solcellsanläggningar med en sammanlagd effekt på 41,4 gigawatt, en ökning med 47 procent jämfört med de 28,1 gigawatt som installerades 2021.

Det visar prelimära siffror i en marknadsanalys från branschorganisationen Solar Power Europe, som presenterades veckan före jul. 

Tyskland i solcellstäten

En drivkraft bakom den oväntat snabba utbyggnaden är de höga elpriserna. De 41,1 gigawatt som har installerats under året motsvarar elbehovet för 12,4 miljoner europeiska hushåll, enligt rapporten. 

Tyskland behåller tätpositionen med 7,9 nyinstallerade gigawatt med Spanien tätt i hasorna med 7,5 gigawatt.

Två nya länder tar sig in på tio-i-topplistan: Portugal på sjundeplatsen med 2,5 nya gigawatt medan Sverige knep tiondeplatsen med 1,1 gigawatt som installerades under året. För Sveriges del innebär det totalt finns 2,7 gigawatt installerad solcellseffekt i landet. 

Spår fortsatt snabb tillväxt

Totalt finns nu 208,9 gigawatt installerad solcellseffekt i Europa.

Solar Power Europa tror på en fortsatt snabb tillväxt och spår att ytterligare 53,6 gigawatt kommer att installeras under 2023.